Per. May 2nd, 2024


Türkiye’nin ihracat amaçlarına ulaşması için 4 yıl Ticaret Müşaviri olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde misyon yaptıktan sonra yurda dönen Ticaret Bakanlığı Bürokratları, misyon yaptıkları ülkelerde edindikleri tecrübeleri Egeli ihracatçılarla paylaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri, firmaların maksat pazarlara giriş teknikleriyle ilgili bilgilendirilmeleri, pazarlardaki iş yapma kültürü ve dış ticaret mevzuatı hakkında direkt fikir sahibi olmaları için 9 farklı maksat ülkede misyon yapmış Ticaret Müşavirlerini firmalarla 22 Kasım’da bir ortaya getirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “2022 yılında bir evvelki yıla kıyasla toplam yüzde 13 artışla 26 milyar dolar ihracat yaptığımız Rusya, Gürcistan, Hindistan, Çin, Malezya, Macaristan, İran, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ticaret Müşavirliği yapmış 10 isim Ege İhracatçı Birlikleri üyesi firmalarla ikili görüşmeler yaptı ve tecrübelerini aktardı. Bu 9 ülkeye 2023 yılı Ocak-Ekim periyodunda evvelki yıla kıyasla yüzde 20 artışla 24 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. “Görevden Dönen Ticaret Müşavirleri ile Birebir Görüşme Etkinliğı” birinci kere Ege İhracatçı Birlikleri tertibinde İzmir’de 2016 yılında gerçekleştirildi. Sonrasında Ticaret Bakanlığımız bu aktifliği öteki kentlerimizde de koordine etmeye devam etti. Her sene etkinliğimize İzmir dışından da ağır iştirak oluyor. Pandemi devrinde orta vermiştik. Bu yıl 6’ıncı defa düzenledik.” dedi.

Başkan Eskinazi, “Görevden dönen Ticaret Müşavirlerimiz yaklaşık 7 yıldır ikili görüşme formatında deneyimlerini birebir ihracatçılarımıza aktarıyor. Ticaret müşavirlerimiz Türkiye’yi temsilen vazife yaptıkları ülkelerde gerek kamu kurumları, gerek özel dal, gerekse sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Türkiye’nin ihracatını arttırmak için yıllarca gece gündüz ağır bir mesai harcıyor. Biz bu deneyimlerini ihracatçılara aktarabilecekleri bir yer oluşturuyoruz. İhracatçı firmalarımız bu sene de ağır ilgi gösterdi. Ticaret müşavirlerimizin her biri hem sanayi hem tarım bölümlerimizden 20 firmayla görüşmeler gerçekleştirdi. Önümüzdeki periyotta bu buluşmaları devam ettirmeyi planlıyoruz. 2028 yılı içinde 375 milyar dolar mal ihracatı amacımıza ulaşmak için ihraç pazarlarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bu yıl davet ettiğimiz ticaret müşavirlerimizin vazife yaptığı 9 ülke Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 12 hisse alıyor. Bu türlü etkinliklerle bu ülkelerin ithalatından aldığımız hissesi arttırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

22 Kasım 2023 Çarşamba günü 09.30-17.30 saatleri ortasında Wyndham Grand İzmir Özdilek’te gerçekleştirilen aktiflik öncesinde; Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Kıymetlendirme Genel Müdür Yrd. Recep Demir ve Dış Temsilcilikler Dairesi Lideri Cihan Subaşı tarafından Ticaret Müşavirlerimizin/Ataşelerimizin çalışma ve faaliyetlerine ait bilgilendirme sunumu yapıldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen