Paz. May 5th, 2024


Bolivya’da Çok Emelli Işınlama Merkezi ve Araştırma Reaktörü Gemisi için merasim yapıldı

Bolivya’nın El Alto kentindeki Nükleer Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (CNRTD) alanında Çok Maksatlı Işınlama Merkezi’nin (MIC) açılışı ve ülkedeki birinci araştırma reaktörünün basınç tankının konseyimi hasebiyle bir merasim düzenlendi. Rusya Devlet Nükleer Güç Kuruluşu Rosatom, ülkenin birinci araştırma reaktörünü, Bolivya Nükleer Güç Ajansı (ABEN) ismine deniz düzeyinden 4 bin metre yükseklikte inşa ediyor ve bu araştırma reaktörü, dünyada en yüksek düzeydeki nükleer tesis olarak kabul ediliyor. 

Bolivya Devlet Lideri Luis Alberto Arce Catacora’nın yer aldığı merasime, Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev de görüntü konferans yoluyla katıldı.

Rus ekipmanıyla yapılan araştırma reaktörü kompleksi, Bolivya’nın temel ve uygulamalı bilimsel araştırmalar yapmasına imkan tanıyacak ve lityum sanayisi dâhil farklı ekonomik bölümlerin gelişmesine yardımcı olacak. Araştırma reaktörü tıpkı vakitte radyoizotop üretimi yapacak ve nükleer tesiste misyon alacak işçi için eğitim aracı olarak hizmet verecek. 

Bolivya Devlet Lideri Arce Catacora, merasimde yaptığı konuşmada, “Çok hedefli ışınlama merkezi sayesinde, ziraî eserleri işleyebilecek ve daha sonra memleketler arası pazarlarda yer alabilmeleri için bu eserleri gerekli standartlara uygun olarak ihraç edebileceğiz. Bu yüzden çok gayeli ışınlama merkezi bizim için büyük mana taşımaktadır. Bu merkezin hayata geçirilmesi, kardeş ülke Rusya ve El Alto’daki Nükleer Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin inşasında bize yardımcı olan Rosatom’un iş birliği sayesinde mümkün olmuştur” dedi.  

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev de, görüntü konferans yoluyla katıldığı merasimde şunları söyledi: “Deniz düzeyinden 4 bin metre yükseklikteki dünyanın en yüksek dağ metropolüne bir araştırma reaktörü basınç tankının yerleştirilmesi, tüm global nükleer sanayi için yeni bir rekordur. Bunu, Bolivyalı ortaklarımızın başarılı iş birliği sayesinde ve elbette Rosatom’un uyguladığı eşsiz tasarım ve mühendislik tahlillerine güvenerek yaptık. Bugün ortaklarımızla birlikte çok emelli bir ışınlama merkezini de ticari faaliyete açtık. Bolivya’nın, Rusya’nın dayanağıyla, gelişmiş nükleer teknolojileri iktisadın kıymetli dallarında muvaffakiyetle kullanmasından büyük memnunluk duyuyoruz.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen