Cts. Nis 27th, 2024


İngiliz hükümeti, Türkiye ile yeni ticari görüşmeler yapmak üzere, iş dünyasını Birleşik Krallık’ın maksatlarını şekillendirmeye davet etti. Yeni ve çağdaş bir ticaret muahedesi, İngiltere’nin en büyük 20 ticaret ortağından biri olan Türkiye ile ticari bağlarını geliştirebilecek; hizmetler, dijital ve teknoloji üzere alanları içeren çeşitli bölümleri destekleyebilecek. İngiltere Memleketler arası Ticaret Bakanı Nigel Huddleston, duyuruyu Birleşik Krallık’ın Türkiye’deki en büyük yatırımcılarından biri olan Vodafone Grubu’nu ziyaretinde yaptı.

Birleşik Krallık, Türkiye ile yeni ve modernize edilmiş bir hür ticaret mutabakatı (STA) yapılması için ülkenin müzakere maksatları konusunda işletmelerin ve daha geniş bir kamuoyunun görüşlerini almak üzere Katkı Çağrısı’nda bulundu. Birleşik Krallık ve Türkiye ortasında, Birleşik Krallık’ın AB üyesi olduğu 1990’lı yıllardan bu yana süregelen kararların yer aldığı ve yalnızca ticari malları kapsayan bir hür ticaret muahedesi bulunuyor. Birleşik Krallık 21. yüzyıla uygun; hizmetler, dijital ve teknoloji üzere alanları kapsayan; yeni ve modernize edilmiş bir özgür ticaret mutabakatı müzakere etmeyi taahhüt ediyor. Katkı Daveti, işletmelere, kurumlara ve bireylere, muahedeye yönelik görüşmeler öncesinde, Birleşik Krallık’ın müzakere amaçlarını şekillendirme fırsatı verirken, güncellenecek olan ticaret muahedesinin İngiliz işletmelerinin güçlü taraflarına ve önceliklerine nazaran uyarlanmasını sağlayacak.

Birleşik Krallık’ın Türkiye’deki en büyük yatırımcılarından biri olan Vodafone Grubu’nun Newbury’deki merkezini ziyareti kapsamında Katkı Daveti yapan İngiltere Milletlerarası Ticaret Bakanı Nigel Huddleston, şunları belirtti: 

“Ticaret mutabakatlarının en son emeli, işletmelere fırsatlar sunmak, ekonomileri büyütmek ve istihdamı desteklemektir. Bu nedenle işletmelerin bize bu mutabakatlardan neler beklediklerini söylemesi büyük ehemmiyet taşıyor. Şahane bir stratejik ortak olan Türkiye ile ticari bağlantılarımız gelişmeye devam ediyor. İşbirliğimiz, yalnızca geçtiğimiz bir yılda %30’dan fazla büyüme kaydetti. Hür ticaret mutabakatımızı geliştirmeye başlamanın, büyüme fırsatlarının önünü açmanın ve İngiliz işletmelerinin yaklaşık 85 milyon nüfusa sahip bu pazara daha uygun erişmesini sağlamanın büyük heyecanını yaşıyorum.”

Vodafone Kümesi Avrupa Bölge CEO’su ve DEİK (Dış Ekonomik İlgiler Kurulu) DTİK (Dünya Türk İş Konseyi) Birleşik Krallık Ülke Temsilcisi Serpil Timuray ise mevzuyla ilgili şunları söyledi:  “Uzun vadeli amaçlarıyla Türkiye’deki faaliyetlerini sürdüren Vodafone, son 15 yılda ülkenin dijitalleşmesine ve ekonomik ilerlemesine kıymetli katkılar sunan önder bir yatırımcı pozisyonundadır. Yeni bir ticaret mutabakatı, hem Vodafone hem de Türkiye’ye yatırım yapan öteki şirketler için daha büyük fırsatlar yaratacaktır ve Birleşik Krallık ile Türkiye ortasındaki ilgilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır.”

 

Ticaret hacmi 2022’de 23,5 milyar sterline ulaştı

Birleşik Krallık ve Türkiye, Avrupa kıtasının iki ucunda yer alan iki büyük ticaret iktisadını temsil ediyor. İki ülke ortasındaki ticaret hacminin 2022 yılında 23,5 milyar sterline ulaşmasıyla birlikte Türkiye, Birleşik Krallık’ın en büyük 20 ticaret ortağı ortasında yerini aldı. Ortalarında Vodafone üzere tanınmış markaların da bulunduğu, Birleşik Krallık’ta KDV ödeyen yaklaşık 7 bin 500 işletme Türkiye’ye mal ihracatı yapıyor. 

 

Birleşik Krallık işletmelerine rekabet avantajı sağlayacak

Türkiye’nin gelişmekte olan teknoloji, imalat, ulaştırma ve altyapı kesimleri, son yıllarda milletlerarası uzmanlık talebinde bir artış yaratarak Birleşik Krallık şirketleri için değerli fırsatlar barındırıyor. Halihazırda yükselişte olan Birleşik Krallık’ın Türkiye’ye hizmet ihracatı, ulaştırma, finansal hizmetler, mimarlık ve kontrol üzere temel kesimleri kapsıyor ve 2022 yılında kaydettiği %54 artışla 2,1 milyar sterline ulaşıyor. Hizmetler ve dijital ticaret alanlarında çağdaş kararlar içeren yeni bir hür ticaret muahedesi, Birleşik Krallık’taki işletmelere fırsatlar yaratıp öteki ülkelerdeki şirketler karşısında rekabet avantajı sağlayabilecek. 

2 Kasım 2023 saat 10.00’dan 5 Ocak 2024 saat 10.00’a kadar sürecek olan Katkı Daveti, gov.uk adresinde yer alacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen