Per. May 9th, 2024


Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla global büyümesini sürdüren Şişecam’ın konsolide net satışları 2023 yılının birinci 9 ayında 95 Milyar TL (4,3 Milyar dolar) düzeyine ulaştı. Şişecam’ın bu periyotta toplam satışları içerisindeki milletlerarası satışlarının hissesi yüzde 64 düzeyinde gerçekleşirken, toplam yatırımları 11,9 Milyar TL (534 Milyon dolar), ihracatı ise 814 Milyon dolar oldu. 

Şişecam 2023’ün birinci 9 aylık devrine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Şişecam’ın bu periyottaki konsolide net satışları 95 Milyar TL (4,3 Milyar dolar) düzeyine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile Türkiye dışı üretimlerden yapılan satışların toplamını söz eden memleketler arası satışların konsolide satışlar içindeki hissesi ise yüzde 64 düzeyinde gerçekleşti. Birinci 9 ayda Şişecam’ın toplam yatırımları 11,9 Milyar TL (534 Milyon dolar), ihracatı ise 814 Milyon dolar oldu. Bu periyotta 3,9 Milyon ton cam üreten şirket, 3,4 Milyon ton soda külü ve 2,8 Milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi. 

 

Lüleburgaz’a oto cam sınırı yatırımı

Kesintisiz büyümesini destekleyen yatırımlara yılın 3. çeyreğinde de devam eden Şişecam, 264 bireye istihdam sağladığı Hindistan’daki düz cam fırınını yaklaşık 56 Milyon dolar soğuk tamir yatırımı sonrası yeni teknolojilerle devreye aldı. Şişecam, Mısır’da da cam mesken eşyası fırınının soğuk tamirini tamamladı. Bu yatırımla Mısır’daki cam mesken eşyası üretim kapasitesini yıllık 35 bin tona yükseltti. Şişecam Eylül ayında ise Lüleburgaz’da oto cama özel birinci float çizgisini yaklaşık 190 Milyon dolar yatırımla devreye aldı. Yüksek oranda verimlilik ve kapasite kullanımı elde etmesi planlanan ve ince cam üretebilecek formda özel olarak tasarlanan yeni çizgi, yıllık 200 bin ton kapasiteyle çalışırken 114 şahsa de ek istihdam sağlayacak. 

Diğer yandan Şişecam’ın halihazırda devam eden yatırımları aralıksız sürüyor. Küresel ölçekte en yüksek kapasiteye sahip 5 düz cam yatırımından biri olan Tarsus’taki TR9 float çizgisinin imaline ve Lüleburgaz’daki TR1 float sınırının soğuk tamir ve kapasite artışı çalışmalarına devam eden Şişecam, Türkiye’de ve dünyada cam ambalaj pazarında artan talebi karşılamak üzere hayata geçirmeye hazırlandığı Eskişehir ve Macaristan’da cam ambalaj tesislerindeki yatırımlarına devam ediyor. ABD’de soda külü yatırımları ise planlandığı biçimde ilerliyor.

Veri, inovasyon ve dijitalleşme odaklı büyüme seyahatinin bir çıktısı olarak yılın birinci yarısında operasyonel ve stratejik karar optimizasyonu hizmeti sunan Türk teknoloji şirketi ICRON’a yatırım yapmak üzere bir niyet mektubu imzalayan Şişecam, Ekim ayında ICRON ile iştirak konusunda muahedeye vardı. Şişecam, yazılım teknolojileri alanındaki bu birinci yatırımı sonucunda ICRON ile birlikte büyümeyi, mevcut faaliyetlerindeki operasyonel harikalık ve optimizasyon yaklaşımını bir üst düzeye taşımayı hedefliyor.

 

Prof. Dr. Ahmet Kırman mükafatını Como’da aldı

Şişecam İdare Konseyi Lideri ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, küresel cam kesiminin gelişimine katkıları nedeniyle Phoenix Ödül Komitesi tarafından layık görüldüğü, cam bölümünün Oscar’ı olarak bilinen Yılın Cama Bedel Katan İnsanı (Glass Person of The Year 2023) mükafatını İtalya’nın Como kentinde düzenlenen özel merasimde aldı. Phoenix Ödül Komitesi Lideri Lincoln Brown’ın Prof. Dr. Ahmet Kırman’a mükafatını takdim ettiği özel geceye küresel iş dünyası ve cam bölümünün önde gelen temsilcileri katıldı. Cam dalının en itibarlı mükafatları ortasında yer alan bu bedelli ödül, 1971 yılından bu yana camın Ar-Ge, eser tasarımı ve mühendisliği, imalat, pazarlama ve satış üzere alanlarında gelişimi destekleyen ve liderlik eden bilim adamları, dizayncılar, mühendisler ve iş beşerlerine takdim ediliyor. 

 

Şişecam Hakkında  

1935 yılında dünyanın hürmet duyduğu küresel başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu doğrultusunda Türk cam dalını kurmak emeliyle temelleri atılan Şişecam, cam ve kimyasallar alanında güçlü bir global oyuncudur. Düz cam, cam mesken eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global şirket olan Şişecam, cam mesken eşyası alanında en büyük iki, cam ambalaj ve düz cam alanlarında ise en büyük beş küresel üretici ortasında yer almaktadır. Şişecam, dünyanın en büyük üç soda üreticisi arasında olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya önderidir. 

Düz camcam konut eşyasıcam ambalajkimyasallar, otomotiv, cam elyaf, maden, enerji ve geri dönüşüm iş kollarında öncü bir rol üstlenen Şişecam, üretim faaliyetlerini Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır, Hindistan ve ABD’de yürütmektedir. 

Yetkin insan kaynağı ve akıllı teknolojilerle ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük 3 üreticisinden biri olma hedefine güçlü adımlarla ilerleyen Şişecam, yarının muhtaçlıklarını da göz önünde bulundurarak dijital altyapısını ve kültürünü dönüştürmeye kesintisiz devam etmektedir. 88 yıllık tecrübe, 25 Bini aşkın çalışan, dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satış ağına sahip Şişecam, tüm ekosisteminin gelişimini destekleyen kapsayıcı bir yaklaşım ile büyüme seyahatini sürdürmektedir. Şişecam, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Gayeleri ile uyumlu ve entegre olarak hayata geçirdiği CareForNext stratejisi ile gezegeni korumak, toplumu güçlendirmek ve hayatı dönüştürmek için sorumluluk almakta, tüm tecrübe ve yetkinliklerini her alanda sürdürülebilir gelişim için kullanmaktadır. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen