Pts. May 6th, 2024


İnme, beyne giden kan akımının tıkanma ya da kanama nedeniyle sekteye uğramasıyla ortaya çıkan acil bir hastalıktır. İnme dünyada önde gelen engellilik ve hayat kaybı nedenlerindendir. İnme, yalnızca inme yaşayan kişiyi değil ailesini ve etrafını de etkilediği için de ayrıyeten değerli bir rahatsızlıktır. İnmelerin %80’i tıkanma halinde, %15’i de kanama halinde olur. İnme süratli müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır ve inme tedavisinde birinci 4,5 saatin değeri çok büyüktür. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, inme ve tedavisi hakkında bilgi verdi. 

 

Yüksek tansiyon ve şeker inmeye neden olabiliyor

İnme hastalığına neden olan makul risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı değiştirilemeyecek risk faktörleri olarak isimlendirilmektedir. Yaş, cinsiyet, ailevi özellikler, ırksal özellikler değiştirilemeyen özelliklerdir. Ama birtakım risk faktörleri denetim edilerek değiştirilebilmektedir. İnme geçirmeye neden olan en değerli hastalıklar; yüksek tansiyon, şeker, hastanın kan yağlarının yüksekliği ile ilgili olan hiperlipidemi denilen hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Ayrıyeten sigara kullanımı, çok alkol tüketimi, ömür formuna bakıldığında hareketsizlik ve obeziteye yol açabilecek beslenme biçimleri de inmeye sebep olabilecek nedenlerin ortasında yer almaktadır. Bütün bu risk faktörleri denetim edilerek inmeyi önlemek mümkün olabilmektedir. Bir öteki risk faktörü ise bilhassa yaşlandıkça daha sık görülen atriyal fibrilasyondur. Atriyal fibrilasyon kalpteki bir ritim bozukluğudur ve bu ritim bozukluğunun da vaktinde saptanıp tedavi edilmesi yeniden inmeleri tedbire açısından yaşlı bireyler için kıymet arz etmektedir. 

 

Bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden hastaneye gidilmeli

İnme gerçekleştiğinde ne yapılması gerekiyor sorusunun karşılığı öncelikle inme belirtilerinin bilinmesi ve buna nazaran hareket edilmesidir. İnmeden kuşku edilmesi gereken durumlar; 

  • Yüzde felç,
  • Kol ve bacakta bir güçsüzlük yahut uyuşukluk, 
  • Görmede, istikrarda ya da konuşmada bir bozukluk (peltek konuşma, hiç konuşamama, konuşulanları anlamama vs.) biçiminde olabilmektedir. 

Bu belirtiler görüldüğünde inme geçirildiğinden kuşku edilmesi gerekmektedir. Çoklukla halk ortasında bu tıp durumlarda bekleyince geçer fikri mevcuttur. Meğer inme hastalığı epey acil bir durumdur ve bu semptomlar fark edildiği an kesinlikle bir sıhhat kuruluşuna ulaşmak gerekmektedir. Bilhassa bu stil durumlarda 112’yi arayıp bir ambulans aracılığıyla acil hastaneye gidilmesi tavsiye edilmektedir.

 

İskemik inmede birinci 4,5 saat çok önemli 

İskemik inmenin tedavisi birinci 4.5 saat içerinde yapılabilmektedir. Pıhtı eritici denilmekte olan bu tedaviler bu kısıtlı mühlet içerisinde yapıldığı için bu mühletler içerisinde hastaneye ulaşmak kıymetlidir. Ayrıyeten büyük damar tıkanmalarında damardan verilen tedavinin yanı sıra anjiografik yollarla yapılan ve trombektomi denilen oradaki trombüsün anjiografik sistemlerle çekilerek çıkarılması tekniğiyle de tedavisi mümkündür. Bu tedavilerde azamî kısmi durumlarda birtakım hastalarda olmak şartıyla 24 saate kadar uzayabilmektedir. Fakat çoklukla birinci müdahale 6-8 saat ortasında yapılmaktadır. Hasebiyle hastanın hastaneye ulaşması çok kıymetlidir. Bu tedavilerin akabinde hastaların bir kısmında hiç sekel kalmadan güzelleşirken bir kısım hastalarda da birtakım sekeller kalabilmektedir. Bunun akabinde fizik tedavi ve rehabilitasyon ile bu sekellerin giderilmesine yönelik tedavi programının başlaması gerekmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen