Per. Nis 25th, 2024


Öfkenin altında birçok vakit hüzün, hayal kırıklığı ve telaş üzere hisler var olduğunu tabir eden uzmanlar, bu nedenle öfkelenen birini anlamaya çalışma ve öfkesinin nedenlerini bulmaya çalışmanın altta yatan gerçek hissini anlamaya yardımcı olacağına dikkat çekiyor. Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfke çok şiddetliyken kişinin onu durdurmasının mümkün olmadığını tabir ederek, öfke ile uygun baş etme stratejileri uygulanmasının terapi ile sağlanabileceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfkeli bir bireyle nasıl yapan irtibat kurulacağına ait bilgi verdi.

“Öfkeli bir şahısla yapan bir bağlantı kurmak istiyorsak birinci adım öfkenin şiddetinin azalmasını beklemektir.” diyen Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şunları lisana getirdi:

“Çok ağır hisler yaşarken kişinin bizi dinlemesi ve anlaması zorlaşacağı için yapan bir bağ kuramayız. Bunun için o anda sakin kalmak, onu dinlemeye çalışmak, sorular sorarak anlamaya çalışmak ve sakinleştiğinde mevzu üzerine konuşmak istediğimizi belirtmek uygun adımlar olabilir.”

Öfkenin altında öteki hisler var 

Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfkenin ikinci bir his olduğunu tabir ederek, “Öfkenin altında birçok vakit keder, hayal kırıklığı, korku üzere hisler vardır. Bu sebeple öfkelenen birini anlamaya çalışmak, öfkesinin nedenlerini bulmaya çalışmak altta yatan gerçek hissini anlamamıza yardımcı olur. Bu da her iki tarafın da bir öfke girdabında kaybolması yerine gerçek hislerin ve niyetlerin konuşulduğu gerçek bir münasebet kurmalarını sağlar.” formunda görüşlerini lisana getirdi.

Sağlıklı yaşanan öfke motivasyon sağlıyor

Tıpkı öbür hisler üzere öfkenin de sağlıklı ve olması gereken bir his olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şöyle devam etti:

“Burada his değil duyguyu nasıl dışa vurduğumuz denetim edilmeli. Öfke idaresinde de maksat öfkenin bireye ya da etrafına yıkıcı sonuçları olmayacak formda yansıtılmasını sağlamaktadır. Bu halde yaşanan öfke şahsa motivasyon, irade, güç, sevdiklerini ve kendisini korumak için inanç sağlar. Ayrıyeten istediği ve istemediği durumları daha net tabir ettiği için etrafıyla daha sağlıklı bağlantılar kurmasını da sağlar.”

Öfke ile baş etme stratejileri nelerdir

Öfke meselesiyle ilgili terapiye başvuran danışanların birçok vakit sevdiklerini kırdıkları için pişmanlık hissi ya da iş, aile, toplumsal bağlantılarda sıkıntıları olduğunu tabir eden Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şunları kaydetti:

“Terapide maksat kişinin öfkesinin nedenlerini anlamak ve onu durdurmaktadır. Fakat öfke çok şiddetliyken kişinin onu durdurması mümkün olmaz. Öfkenin erken evrelerinde kişinin öfkeleneceğine dair ipuçları vardır. Kişinin bu duyguyu fark etmesi ve o sırada birlikte belirlenen öfke ile uygun baş etme stratejilerini uygulamasını sağlamaktadır. İkinci hedef ise kişinin öfkesine sebep olan altta yatan gereksinimini bulmak ve tekrar yapılandırmaktır.

Birey ya da küme olarak bu bahiste sorun yaşayan şahısların kendini tanıma, hislerini manaya ve hislerini düzenleme üzerine kitaplar okumaları, eğitim almaları da önerilebilir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen