Cts. Nis 27th, 2024


KOLON KANSERİNE YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRAN 8 FAKTÖR

Kolon kanseri dünya çapında kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. 2020 yılında yapılan bir araştırmada dünya çapında 1,9 milyondan fazla yeni kolorektal kanser hadisesinin tespit edildiği ve kolorektal kanser nedeniyle 930.000’den fazla hayat kaybının meydana geldiği iddia edilmektedir. Kolon kanseri belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen bir kanser çeşididir. Bilhassa 50 yaş ve üzerindeki bireyler bu hastalığın tehdidi altındadır. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Kısım Lideri Prof. Dr. Alihan Gürkan, kolon kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. 

Belirtiler kanserin yerleşim yerine nazaran değişiyor

Kolon kanseri sıklıkla 60-70 yaş ortasında görülür. Ailesinde erken yaşta kolon kanseri olmayanların, 50 yaş altında bu hastalığa yakalanma ihtimali azdır. Belirtiler, kanserin yerleşim yerine nazaran değişebilir. Örneğin; makatın çıkışına çok yakınsa kişinin eline karnabahar üzere bir et kesimi gelebilir, kanama yapabilir, ishal ve vakit zaman kabızlık durumu ortaya çıkabilir. Büyük abdest formsuz çıkmaya başlar, karında şişkinlik artar, bu hasta tarafından hazımsızlık olarak algılanabilir. Büyük abdestte sümüksü yapılar olabilir yahut hastalığın ileri devirlerinde gaz çıkaramama, şişkinlik ve beraberinde karın ağrısında artma, hatta kusma olabilir. 

Kolon kanserinde risk faktörleri aşağıdaki üzeredir;

  1. Kolonda bağırsak iç kısmında bulunan ve “polip” denilen et kesimlerinin varlığı riski artırır. 
  2. Kişiye daha evvelden kolon kanseri teşhisi konmuş ve tedavi görmüş olsa da risk devam etmektedir. 
  3. Yumurtalık, rahim ve göğüs kanserli hastalar da kolon kanseri açısından risk altındadır. 
  4. Sigara kolon kanserine yakalanma riskini artırır. 
  5. Beslenme alışkanlıkları kolon kanseri üzerinde kıymetli bir tesire sahiptir. Kırmızı etten güçlü lakin meyve ve zerzevattan yoksul yemek yeme alışkanlıkları kolon kanserine yakalanma riskini artırır. 
  6. Düşük selenyum seviyesi, iltihabi bağırsak hastalıkları, kimi virüs çeşitleri, sanayileşmiş ülkeler üzere çevresel faktörler (fast food, işlenmiş besinler), ağır alkol tüketimi kolon kanserine yakalanma ihtimalini artırır. 
  7. B6 vitamini eksikliği kanser riskini artırabilir. 
  8. Sedanter ömür şekli kansere yakalanma riskini artırır.  

45 yaşından sonra kolonoskopi şart!

Büyük abdestte bâtın kan taraması olumlu çıkanlarda ve 45 yaş üzerindeki herkeste kolonoskopi rutin olarak yapılmalı ve 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. Aile kıssası olanlar ise kesinlikle bir doktora başvurmalıdır. Kolonoskopide alınan poliplerin üzerinde, kanser erken evrede yakalandığında ameliyat gerekmeyebilir, bu hastalar yakın takibe alınır. Kanser ileri evredeyse ameliyat yapılır. Ameliyat açık yahut laparoskopik denilen kapalı süreçle yapılabilir.  

Erken evrede yakalanan kolon kanseri 5 kat uzun yaşar

Cerrahi sonrasında hastanın durumu ve hekim kararına nazaran, ilaç ya da ışın tedavisi tedaviye eklenebilir. Erken evre yakalanmış bir kolon kanseri hastası, geç evre yakalanana nazaran 5 kat daha uzun yaşar. Birinci 2 yıl 3 ayda bir, sonraki 5 yıl 6 ayda bir hekim denetiminde olmak çok değerlidir. Kolon kanseri, erken teşhis ile önlenebilir bir hastalıktır ve erken teşhiste sonuçlar, başka kanserlere nazaran epey başarılıdır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen