Per. May 2nd, 2024


SABANCI ÜNİVERSİTESİ, 

AFET FARKINDALIĞI VE YARDIM YÖNETİMİ 

DERSİNİ HAYATA GEÇİRDİ

 

Sabancı Üniversitesi, Türkiye’nin bir sarsıntı ülkesi olmasından yola çıkarak başta zelzele olmak üzere başka muhtemel afetlere dikkat çekmek ve bu bahislerde farkındalık sağlamak gayesiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Sabancı Üniversitesi, 6 Şubat Kahramanmaraş zelzeleleri sonrası afet risk idaresi ve müdahale formülleri konusunda yürüttüğü bilinçlendirme çalışmalarının akabinde, 2023-2024 Akademik Yılı prestijiyle “Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” dersini hayata geçirdiğini duyurdu. 

Sabancı Üniversitesi, 12 Kasım 1999 tarihinde gerçekleşen Düzce zelzelesinin yıldönümünde, sarsıntılara hazırlıklı olma ve afet idaresi ile ilgili gerçekleştirdiği farkındalık çalışmalarına ait açıklamalarda bulundu. 

6 Şubat Kahramanmaraş zelzelelerinin akabinde afet risk idaresi ve müdahale usulleri konusunda çok sayıda seminer ve bilinçlendirme çalışması gerçekleştiren Sabancı Üniversitesi, bu alandaki farkındalık çalışmalarını, 2023-24 Akademik Yılı prestijiyle İdare Bilimleri Fakültesi’nde başlattığı “Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” dersi ile sürdürüyor.

“Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” dersinde, afet idaresi, tüm basamaklarıyla öğrencilere aktarılırken; risk değerlendirmesi ve kırılganlık tahlili, lojistik ve kaynak idaresi, şahsî ekipman hazırlığı, afet yardımında bağlantı ve uyum, idarede teknolojinin rolünü, etik ve kültürel konular, toplum üzerindeki ruhsal tesir ve afetin yarattığı ekonomik yük üzere başlıklar farklı taraflarıyla ele alınıyor. Ders kapsamında öğrenciler, saha ziyaretleri gerçekleştirirken tıpkı vakitte proje hazırlayarak teori ile pratiği bir ortada eşzamanlı olarak öğrenmiş olacaklar. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan “Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” Dersinin Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raha Akhavan, “Derste, afet idaresiyle ilgili temel tabirler ve kavramlar sunulurken, farklı afet cinsleri ve tesirleri inceleniyor. Hazır müdahale, güzelleştirme ve afet tesirlerini azaltma stratejileri tahlil edilerek afet idaresi kademeleri ele alınıyor. Devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, milletlerarası yardım örgütleri, topluluklar/gönüllüler üzere paydaşların rolleri inceleniyor ve ortalarındaki iş birliği ve uyumun değeri vurgulanıyor” dedi. Akhavan, dersin içeriğine ait şöyle devam etti: 

“Bu ders ile öğrencilerimizde hem profesyonel hem de şahsî düzeyde farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Kursun kıymetli aktivitelerinden birini, öğrencilere ödev olarak verilen, afet durumunda korunma, kurtarma ve aile üyeleriyle buluşmayı içeren bir plan hazırlamak oluşturuyor. AKUT Vakfı’ndan Arama Kurtarma uzmanlarını ve kendi Yerleşke Güvenlik takımından bireyleri, ferdî hazırlık, müdafaa ve tahliye mevzularında bir atölye düzenlemeye davet ettik. Akabinde öğrencilerden; kit hazırlama, yerleşke tahliye rotaları ve protokollerini inceleme ve aileleriyle yine bir ortaya gelme evrelerini da içeren planlarını geliştirmelerini istedik. Böylelikle periyot sonunda, her öğrenci, şahsî bir hazırlık planına ve periyodik bir inceleme rutinine sahip olacak. Buna ek olarak, öğrencilerimizi, arkadaşları ve aileleriyle birlikte çalışarak onların planlarını geliştirmelerine yardımcı olmalarını teşvik ediyoruz.”

Sabancı Üniversitesi’nde lisans düzeyinde tüm sınıflara sunulan “Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” dersini, dileyen tüm öğrenciler alabiliyor.   

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen