Paz. May 5th, 2024


Sonbaharda kalabalık ve kapalı yerlerde virüslerin kolaylıkla bulaşması ve havadaki ani ısı değişiklikleri derken pek çok kişi soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere hastalıklarla uğraş ediyor. Bu nedenle bağışıklığın güçlendirilerek beden direncinin artırılması için sağlıklı beslenme büyük ehemmiyet taşıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım “Vücut direncini artırmada içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidan hususlarla kimi besinler daha da ön plana çıkıyor. Hastalıkların arttığı sonbahar periyodunda bu besinlerin sıklıkla tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Fakat kimi açılardan bu besinleri tüketirken dikkatli olmak gerekir. Kâfi su tüketimi ve fizikî olarak faal kalmak da bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden kesinlikle günlük hayat alışkanlıkları ortasına eklenmelidir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 10 besini anlattı, değerli ikazlar ve tekliflerde bulundu.  

 

1. Mandalina

Mandalina; C vitamini ve antioksidanlardan güçlü içeriğiyle bağışıklık sistemini virüslerden ve bakterilerden muhafazaya yardımcı olurken, bedende gerilim yaratan hususları azaltarak da hastalıklara karşı muhafaza sağlar. Lakin asidik olması ve şeker içeriği nedeniyle mide hastalıkları ya da diyabeti olanlar dikkatli tüketmelidir. Mandalinayı suyunu sıkmak yerine posasıyla tüketmek gerekir. 

 

2. Kabak çekirdeği

Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle hastalıklardan korunmaya katkı sağlayan kabak çekirdeği, içerisinde doğal olarak bulunan triptofan ve yüksek magnezyum sayesinde de uyku kalitesini artırarak bağışıklığı güçlendirir. Orta öğün olarak ya da salatalarınıza ekleyerek de tüketebileceğiniz kabak çekirdeğini yüksek kalori içerdiğinden ötürü çok tüketmemek gerekir. 

 

3. Kefir

Protein, kalsiyum, magnezyum ve B12 üzere değerli besin öğelerinden varlıklı olan kefir, bağırsak ve bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklardan korur. Her gün 1 bardak kefir tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım “Meyveli kefirler şeker içerdikleri için tüketilmemelidir. Kefir içmekte zorlananlar meskende bir meyve ile blenderden geçirerek tüketebilir” diyor.

 

4. Pırasa

Pırasa düşük kalori içermesine karşı bağışıklığı güçlendirici varlıklı vitamin ve mineralleriyle hastalıklardan korunmada kıymetli bir yarar sağlar. Lakin varlıklı K vitamini içeriği sebebiyle kan sulandırıcı kullananlar tüketimini sınırlandırmalıdır. 

 

5. Balık

Balık, bedende iltihabi duruma neden olan unsurların üretimini engelleyerek bağışıklık sistemini destekleyen omega-3 açısından son derece zengindir. Yetişkin bireylerin haftada 2-3 kere 250 – 350 gram balık tüketmesi önerilmektedir. Fakat yüksek civa içeriği olan balıklardan kaçınılmalıdır. Böbrek hastaları balık tüketimi konusunda tabip ve diyetisyenine danışmalıdır.

 

6. Yulaf

Yulafta bulunan lifler ve bilhassa beta glukan, bağışıklık sistemini uyararak hastalıklara karşı muhafaza sağlar. İçerdiği güçlü mineraller bedende antioksidan tesir oluşmasına yardımcı olurken, ferulik asit içeriği virüsün yapışma ve geçişini engelleyerek antiviral tesir oluşturmaktadır. Yulafı kahvaltınıza ve orta öğününüze ekleyebilir, yulaf unu halinde tanımlarda kullanabilirsiniz. 

 

7. Ispanak 

Düşük kalorisine karşı tam bir vitamin ve mineral deposu olan ıspanak bağışıklığı güçlendirirken kilo denetimi de sağlar. Fakat yüksek oksalat içeriği sebebiyle böbrek taşı olanlar ve yüksek K vitamini içeriği sebebiyle kan sulandırıcı ilaç kullananlar tüketimini sınırlandırmalıdır. 

 

8. Yeşil Mercimek 

Zengin lif içeriğiyle antibakteriyel özellik gösteren yeşil mercimek tam bir antioksidan deposudur. Bitkisel protein açışından da çok düzgün bir kaynaktır. Lakin fazla ölçüde tüketimi gaz sorunu yaratabildiğinden bilhassa sindirim sorunu olanlar gaz yapan içeriğini azaltmak için suda bekletebilir ve pişirme tamamlanırken kimyon baharatı ekleyebilirler.

 

9. Zencefil 

Yapılan çalışmalarda; zencefilin teneffüs sistemiyle ilgili hastalıklara sebep olan birtakım virüslerle savaştığı gösterilmiştir. Bulantıyı azaltıp, sindirimi rahatlatan zencefil taze olarak çay, çorba ve yemeklere eklenebilir. Lakin 5 gramın üzeri yan tesir oluşturmaktadır. Gebeler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, safra kesesi hastalığı olanlar uzmana danışmalıdır.    

 

10. Yeşil çay 

Yeşil çay, güçlü antioksidan içeriğiyle beden hücrelerini ziyanlı hususlara karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım “Her gün 1 fincan yeşil çay tüketmek bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Lakin kafein hassasiyeti yahut hipertansiyonu olanlar yeşil çay tüketmemelidir” diyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen