Pts. Nis 29th, 2024


Xiaomi 2023 Yılı 3. Çeyrek Kârını Açıkladı

 

Küresel teknoloji devi Xiaomi, 2023 yılı 3. çeyrek bilgilerini açıkladı. Düzeltilmiş net kârı %182,9 artışla 6 milyar RMB’ye yükselen şirketin brüt kârı, faal bir halde uygulanan temel stratejilerin tesiriyle rekor düzeye ulaştı.

 

Özünde Objelerin İnterneti (“IoT”) platformuyla kontaklı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar bulunan bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi Corporation, 30 Eylül 2023 tarihinde sona eren üç aylık periyoda ait denetlenmemiş konsolide sonuçlarını açıkladı. Xiaomi, “ölçeğe ve kârlılığa odaklanma” ve yüksek kalite sunma stratejisine odaklanan temel faaliyet stratejilerini kararlı bir formda uygulayarak hem gelirini hem de kârlılığını kıymetli ölçüde artırdı. Küme, son altı çeyrekte birinci kere yıldan yıla müspet çeyrek bazlı gelir artışı yaşadı ve çeyrek bazlı kârda son iki yılın en yüksek düzeyine ulaştı. 2023’ün üçüncü çeyreğinde kümenin toplam geliri 70,9 milyar RMB’ye yükseldi. Düzeltilmiş net kâr bir evvelki yıla nazaran %182,9 artışla 6 milyar RMB’ye ulaştı. Kümenin birinci üç çeyrekteki düzeltilmiş net kârı, geçen yılın toplamının 1,7 katına ulaşarak piyasa varsayımlarının üzerinde gerçekleşti.

 

Xiaomi Corporation’ın Kurucusu, İdare Heyeti Lideri ve CEO’su Lei Jun, 2023 yılının Ekim ayında 2020-2030 dönemine yönelik yeni bir amaç belirledi. Yeni gaye doğrultusunda Küme, temel teknolojilere sürdürülebilir yatırımlar yapmayı taahhüt ediyor ve gelişmekte olan global en ileri teknolojiler alanında başkan olmaya kendini adıyor. Bu yeni amaç, Xiaomi’nin araştırma ve geliştirme yatırımlarına olan inancının altını çiziyor. Xiaomi’nin Ar-Ge harcamaları, 2023’ün üçüncü çeyreğinde bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran %22’lik bir artışla 5 milyar RMB’ye ulaştı. Ar-Ge çalışanları, toplam iş gücünün %53’ünden fazlasını oluşturacak biçimde büyüdü. Küme, “Akıllı Telefon x AIoT” olan stratejisini “İnsan x Araba x Ev” olarak güncelleyerek, şahsî aygıtlardan akıllı konut eserlerine ve akıllı taşınabilir tahlillere kadar tüketicilerin tüm gereksinimlerini tek bir akıllı ekosistemde birleştiren yeni işletim sistemi Xiaomi HyperOS’u tanıttı.

 

Xiaomi, “ölçeğe ve kârlılığa odaklı” stratejisini verimli bir biçimde uyguladı. Küme, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde brüt kâr marjında daima bir artış kaydederek %22,7’ye ulaştı ve üst üste dördüncü çeyrekte de artış elde etti. Toplam stok ise 36,8 milyar RMB’ye ulaşarak bir evvelki yıla nazaran %30,5’lik bir düşüş yaşadı ve son on bir çeyreğin en düşük noktasına ulaştı. Bu düşüş, Xiaomi’nin iş stratejisini esnek bir formda uyarlayarak dalın değişen talepleriyle uyumlu hale getirmesini sağladı. 30 Eylül 2023 itibariyle, kümenin nakit kaynakları büyümeye devam ederek 127,6 milyar RMB ile rekor düzeye ulaştı ve Xiaomi’nin inovasyonlara takviye vermesi için güçlü bir temel oluşturdu.

 

Premium akıllı telefon satış ve bilinirliğinin artması, brüt kâr marjını rekor düzeye taşıdı

2023’ün üçüncü çeyreğinde, dünya genelindeki akıllı telefon satışlarında bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran %1,1 oranında hafif bir düşüş kaydedildi. Xiaomi’nin akıllı telefon satışlarında, aykırı esen rüzgara karşın hem bir evvelki yıla hem de bir evvelki çeyreğe nazaran büyüme kaydedildi. Dünya genelindeki akıllı telefon satışları son altı çeyreğin en yüksek düzeyi olan 41,8 milyon adede ulaştı.

 

Bu periyotta, Xiaomi’nin akıllı telefon iş kolu bir evvelki çeyreğe nazaran %13,8’lik bir gelir artışı kaydederek 41,6 milyar RMB oldu. Brüt kâr marjı bir evvelki yıla nazaran 7,7 puan artarak %16,6 ile rekor düzeye ulaştı. Xiaomi, kümenin temel stratejisinin değerli bir bileşeni olmaya devam eden premiumlaştırma stratejisini ilerletmeye devam ederek yaygın kullanıcı beğenisi kazandı ve kayda kıymet satış başarısı elde etti. Küme, Ekim ayında Çin’de Xiaomi 14 Serisini piyasaya sürdü. Satışa sunulduktan sonraki birinci beş dakika içinde Xiaomi 14 Serisi, Xiaomi 13 Serisi’nin birinci satış hacminin altı katına ulaşarak birinci satış devrinde bir milyon adedi aştı ve JD.com’da %99’un üzerinde olumlu puan aldı. Xiaomi, ortalarında Xiaomi 14 Serisi’nin de bulunduğu altı premium akıllı telefon modelini arka arda piyasaya sürdü ve bunların tümü piyasaya sürüldükten sonraki birinci ay içinde son derece olumlu müşteri yorumları aldı.

 

Canalys’e nazaran Xiaomi, birinci üç marka ortasında bu çeyrekte satışlarda yıldan yıla artış kaydeden tek marka oldu ve büyümedeki canlanmaya öncülük etti. %14,1’lik pazar hissesine sahip olan Xiaomi, üst üste 13 çeyrek boyunca dünya genelinde en çok akıllı telefon satışı yapan üçüncü şirket olma pozisyonunu korudu. Şirket, 55 ülke ve bölgede birinci üçte, 65 ülke ve bölgede ise birinci beşte yer alarak kesimdeki önder pozisyonunu güçlendirdi.

 

Xiaomi, yeni perakende iş kolunun verimliliğini artırmaya devam etti. Üçüncü taraf bilgilerine nazaran, 2023’ün üçüncü çeyreğinde Çin’de satılan toplam premium akıllı telefon satışlarının %55’inden fazlası çevrimdışı kanallar üzerinden gerçekleşti. En son 11.11 Alışveriş Şenliği sırasında Xiaomi, 22,4 milyar RMB’yi aşan kümülatif brüt eser pahasına (GMV) ulaşarak alışveriş şenlikleri açısından yeni bir rekora imza attı.

 

IoT ve ömür üslubu eserleri segmentinin büyüme ivmesini artırmak için eser bağlanabilirliğini yeni tepelere taşıyor

2023’ün üçüncü çeyreğinde, Kümenin IoT ve hayat usulü eserlerinden elde ettiği gelir bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran %8,5 artışla 20,7 milyar RMB olurken, brüt kâr marjı bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran 4,3 puan artışla %17,8 üzere rekor bir düzeye ulaştı.

 

Xiaomi’nin ekosistem eserlerinin avantajları ortasında birbirine bağlanabilirlik de yer alıyor. 30 Eylül 2023 itibariyle, Kümenin AIoT platformundaki bağlı IoT aygıtlarının sayısı (akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar hariç) bir evvelki yıla nazaran %25,2 artışla 699 milyona ulaşırken kümenin AIoT platformuna bağlı beş yahut daha fazla aygıta sahip kullanıcı sayısı (akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar hariç) bir evvelki yıla nazaran %26,0 artışla 13,7 milyon oldu.

 

Xiaomi’nin akıllı televizyon eserleri Çin’de önder pozisyonunu muhafazaya devam ediyor. All View Cloud’a (AVC) nazaran küme, 2023’ün üçüncü çeyreğinde Çin’de televizyon satışlarında 1. sırada yer aldı. Ayrıyeten Canalys’e nazaran, dünya genelindeki tablet satışları bir evvelki yıla nazaran %120’den fazla arttı ve Xiaomi birinci sefer global tablet satışları sıralamasında birinci beşe girdi.

 

İnternet alanındaki liderliğini daha da güçlendirmek emeliyle daha fazla harikalık için çalışıyor

Xiaomi’nin internet hizmetleri geliri, akıllı ekosisteminin büyümesi ve operasyonel verimlilikte devam eden iyileştirmelerin tesiriyle, bir evvelki yıla nazaran %9,7’lik bir artışla 7,8 milyar RMB’ye ulaşarak yeni bir çeyrek rekoruna imza attı. İnternet hizmetlerinin brüt kâr marjı bir evvelki yıla nazaran 2,3 puan artarak %74,4’e ulaştı. MIUI’nin dünya genelinde ve Çin’deki aylık faal kullanıcı sayısı (“MAU”) rekor düzeylere ulaştı. 2023 Eylül ayında MIUI’nin global aylık faal kullanıcı sayısı bir evvelki yıla nazaran %10,5 artışla 623 milyona ulaşırken, MIUI’nin Çin’deki aylık etkin kullanıcı sayısı bir evvelki yıla nazaran %7,4 artışla 152 milyona ulaştı.

 

Xiaomi’nin globalleşme stratejisi muazzam bir potansiyel oluşturuyor. Periyot boyunca, Xiaomi’nin yurtdışı internet hizmetlerinden elde ettiği gelir bir evvelki yıla nazaran %35,8 artarak 2,3 milyar RMB’ye ulaştı ve rekor düzeye yükselerek toplam internet hizmetleri gelirinin %30’unu oluşturdu. Xiaomi’nin 2023’ün üçüncü çeyreğindeki reklam geliri, bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran %15,7 artışla 5,4 milyar RMB’ye ulaşarak bir öbür çeyrek rekoru kırdı. Xiaomi’nin oyun iş kolu, dengeli operasyonel yeniliklerden yararlanarak üst üste dokuzuncu çeyrekte de büyüme kaydetti.

 

Stratejisini “İnsan x Araba x Ev” olarak genişletti

Xiaomi’nin Ar-Ge harcamaları 2023’ün üçüncü çeyreğinde bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran %22 artışla 5 milyar RMB oldu. Küme, teknoloji alanındaki yetenekli çalışanları kendine çekmeyi ve eğitmeyi hedefliyor. 30 Eylül 2023 prestijiyle Ar-Ge işçisinin sayısı 17.563’e ulaştı ve çalışanların %53’ünden fazlasını oluşturdu. Xiaomi birebir vakitte inovasyonları desteklemek için fikri mülkiyet yeteneklerini genişletmeye devam etti. 30 Eylül 2023 itibariyle dünya genelinde 35.000’den fazla patent aldı.

 

Xiaomi, 2023 yılının Ekim ayında, şahsî aygıtları, arabaları ve akıllı konut eserlerini akıllı bir ekosistemde birbirine bağlamak için tasarlanan ve uyarlanan insan merkezli yeni işletim sistemi Xiaomi HyperOS’u tanıttı. Şirket, Xiaomi HyperOS’un Kapsamlı Tekrar Düzenleme, Aygıtlar Ortası Akıllı Temas, Proaktif Zeka, Uçtan Uca Güvenlik ve Açık Platform özellikleriyle aygıt performansını optimize etmeyi amaçlıyor. Xiaomi HyperOS’un temelini, Linux sistemini derinlemesine özelleştiren Xiaomi’nin kendi geliştirdiği Xiaomi Vela sistemi oluşturuyor. Xiaomi, performans planlaması, vazife idaresi, bellek idaresi ve evrak idaresi üzere temel modülleri yine yapılandırarak performans ve verimlilikte değerli bir artış kaydetti. Xiaomi, Aygıtlar Ortası Akıllı İlişki için özel bir sofistike yapı olan HyperConnect’i kullanıyor. Bu gelişmiş Aygıtlar Ortası Akıllı Temas çerçevesi, birden fazla aygıt ortasında verimli ilişki kurulmasını kolaylaştırıyor ve meselesiz işbirliği sağlıyor. Kümenin Proaktif Zekaya olan bağlılığı, aygıtlar ortası akıllı bir bilişsel merkez olan Xiaomi HyperMind’ın geliştirilmesine yol açtı. Xiaomi HyperOS, gelişmiş yapay zeka teknolojilerini destekleyerek ve aygıtların bir dizi yapay zeka odaklı özellik sunmasını sağlayarak bir adım daha ileri gidiyor. Xiaomi, Uçtan Uca Güvenliğin sağlanmasında, özel donanım üzerinde çalışan ve güvenlik alt sisteminin temel taşını oluşturan, kendi geliştirdiği bir sağlam yürütme ortamına (Trusted Execution Environment, TEE) güveniyor. Xiaomi, aygıtlar ortasında inançlı data iletimi için Emniyetli Yürütme Ortamı (TEE) aracılığıyla uçtan uca şifreleme kullanarak esirgeyici şemsiyesini birbirine bağlı güvenlik modüllerine kadar genişletiyor. Daha da ötesi, Xiaomi HyperOS açık platform prensibini benimsiyor. Uygulama ve akıllı donanım geliştiricilerine Xiaomi HyperConnect’e sınırsız erişim sağlayan açık davetler yayınlayan şirket, birebir vakitte inovasyonları desteklemek ve iş birliklerini genişletmek için Xiaomi Vela’nın açık kaynak kullanımını duyurdu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen