Pts. May 6th, 2024


YAĞ BEZELERİNİN 4 ÖZELLİĞİNE DİKKAT!

 

Vücudun ense, sırt, kollar ve bacaklar bölgelerinde yumru formunda ortaya çıkan yağ bezeleri birinci görüldüğünde birçok vakit tasaya neden olabiliyor. Lipom ismi verilen yağ bezeleri ekseriyetle yeterli huylu lezyonlar olmasına karşın, denetimsizce büyümeleri nedeniyle kişi için estetik bir sorun haline gelebiliyor. Bulunduğu yere nazaran ağrıya da neden olabilen yağ bezeleri bazen tümörlerle karıştırılabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan, yağ bezeleri ve tedavi yaklaşımları ile ilgili bilgi verdi. 

 

Genellikle orta yaşta ortaya çıkıyor

 

Lipom, çoğunlukla cilt dokusu altında, kas dokusu üzerinde ortaya çıkan, yavaş büyüyen, yağ hücrelerinden oluşan kitledir. Parmakla üzerine yavaşça basıldığında kolaylıkla hareket eden lipomlar birden fazla vakit orta yaştaki insanlarda olmaktadır. Birtakım insanların birden fazla lipomu olabilmektedir. Âlâ huylu yağ dokusu tümörünün en yaygın biçimi olan lipomlar, cilt altında ‘yağ topu’ üzere göründükleri için yağ bezesi olarak isimlendirilir. Lipomlar yeterli huylu bir yapıya sahiptir. Ender olmasına karşın, liposarkomlar üzere süratli büyümeleri, hareketli olmamaları ve mümkün lokal ağrılı olmaları lipomlardan ayrılabilir. Lakin bunlar çok az görülmektedir. Bedenin birtakım bölgelerinde ortaya çıkan yağ bezeleri insanlarda takıntı haline gelebilmektedir. 

 

Yağ bezeleri bir kanser çeşidi değildir 

 

Yağ hücrelerinin olağandışı bir halde denetimsizce büyümesiyle subkutiste gelişmekte ve etrafı fibröz bir kapsülle çevrili yağ birikimi ortaya çıkmaktadır. Yağ bezelerinin 1 cm’den 15-20 cm’ye kadar büyüyebilmekte, görsel açıdan vakitle sorun olmaktadır. Yağ bezeleri bir kanser çeşidi değildir ve ekseriyetle bedene rastgele bir ziyanı da yoktur. Lakin büyüdükçe artan ağır düzeyi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırmanın rastgele bir riski yoktur. Yağ bezelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Lipomların oluşmasında genetik faktörlerin tesirli olduğu düşünülmektedir. Yağ bezelerinin oluşumunda diyabetin, obezitenin ve dislipideminin yani yüksek lipid düzeyinin (kolesterol yahut trigliseritler) ile alakaları bulunmuştur.

 

Yağ bezelerinin oluşmasında risk faktörleri de etkilidir

  • 40- 60 yaş ortasında olmak. Yağ bezeleri her devirde ortaya çıksa da, en çok bu yaş kümesinde görülmektedir.
  • Ailesinde yağ bezesi olan bireylerde görülme mümkünlüğü yüksektir. 

 

Yağ bezesi mi tümör mü?

 

Yağ bezeleri bedenin rastgele bir yerinde oluşabilmektedir. Genelde başta, bacakta oluşan yağ bezeleri görünür alanda olduğu için büyüdükçe çok can sıkıcı hale gelebilmektedir. 

 

  1. Yağ bezeleri çoklukla boyun, omuzlar, sırt, karın, kollar ve uyluklarda oluşabilmektedir.
  2. Üzerine basıldığında yumuşak, hamur kıvamında olan yağ bezeleri, parmaklarla tutulup beden üzerinde hareket ettirilebilmektedir. 
  3. Bu lezyonlar çoklukla 5 cm’den küçük olmaktadır. Lakin vakitle büyümektedir.
  4. Geçirilen travmayla bağlı olarak içinde yağ nekrozu oluşabilmekte ve sertleşerek ağrıya neden olabilmektedir. Büyüyen yağ bezeleri cilt altındaki yakın sonlara baskı yaptığı için ağrı ortaya çıkmaktadır. 

 

Cerrahi süreçle alınıyor

 

Halk ortasında ‘yağ bezesi aldırma’ süreçleri asılında bir ameliyattır. Cilt altında yağ topu üzere bir manzaraya sahip lipomlar, yumuşak ve üzerine bastırıldığında hareket eden deri üstü lezyonlarıdır. Genelde semptomları olmayan yağ bezeleri, bedenin hareketle bölgelerinde oluştuğu için can sıkıcı hale gelmektedir. Yunanca’da yağ manasına gelen ‘lipos’ sözünden türeyen lipom için cerrahi gerekmektedir. Lipomlar âlâ huylu tümörler olduğu için küçük ve belirti vermiyorsa cerrahi olarak müdahale edilmemesi tarafında karar verilir. Fakat boyutlarındaki artışlar izlenmelidir. Semptomun varlığı ya da estetik bir sorun nedeniyle çıkarılmasına karar verilirse, ameliyat lokal anestezi altında yapılır. Lipomun büyüklüğüne nazaran yapılacak kesi boyutu değişmektedir. Rastgele bir metabolik bozukluk sonucunda ortaya çıkan yağ bezelerini müsaade ise evvel medikal tedavi seçeneği denenmelidir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen