Cts. Nis 27th, 2024


Doktor denetimi olmadan kullanılan ilaçların bedende ziyan oluşturabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Faruk Kutlutürk, “Hekim önerisi olmadan ilaç yahut dayanak eserlerinin kullanımı, gereksiz vakit ve maddi kayıplara neden olmaktadır. Ruhsatsız ilaçlar ve doktora danışılmadan itinasız alınan bitkisel eserler sıhhati tehlikeye atabilir” dedi.

Medical Park Tokat Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Faruk Kutlutürk, bilinçsiz ilaç kullanımları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Hekim önerisi olmadan kullanılan bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Prof. Dr. Kutlutürk, “Dünya Sıhhat Örgütü tarafından sıhhat; yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve toplumsal taraftan tam düzgünlük hali olarak tanımlanmaktadır. Hastalıkların tedavi edilmesi sıhhat hizmetleri için temel amaç olsa da gözetici sıhhat hizmetleri giderek daha ehemmiyet kazanmaktadır. Bu bahiste çağdaş tıp hizmetlerini sunan sıhhat kurumları gerekli çalışmaları yaparken, maalesef çok sayıda kişi tabip önerisi olmadan etrafından, toplumsal medyadan yahut öbür kaynaklardan ulaştıkları bilgilerle bitkisel eserleri, destek besinleri yahut ilaçları denetimsiz olarak kullanmaktadır” diye konuştu.

HEKİM DENETİMİNDE İLAÇLAR TERCİH EDİLMELİ

Doktor denetimi sonrası ilaç kullanımının kıymetine değinen Prof. Dr. Kutlutürk, “Gerek hami sıhhat hizmeti gerekse hastalık halinde tedavinin idaresi günümüzde delile dayalı tıp bilgileri ile yapılmalıdır. Ferdi olarak yapılması gerekenlerin başında istikrarlı beslenme, daha fazla hareket ve idmanın olduğu ömür üslubu değişiklikleri olmalı, sonrasında doktor denetiminde gerektiğinde ilaçlar yahut destekleyici eserlerin kullanılması düşünülmelidir” halinde konuştu.

BESLENME ÜSLUBUNA DİKKAT EDİLMELİ

Geçmişten günümüze kadar hayat biçiminin değiştiğini lisana getiren Prof. Dr. Kutlutürk, “Daha az hareket etmeyi sağlayan gelişmiş ulaşım araçları, masa başında geçirilen vaktin fazlalığı, besine ulaşmada kolaylık ve besinlerin içeriklerindeki değişiklikler hayatımızı bir taraftan kolaylaştırırken öteki taraftan hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu değişimlere olumlu tarafta adapte olanlar daha sağlıklı ve uzun bir hayat sürebilmektedir” dedi.

AMAÇ KRONİK HASTALIKLARDAN KORUNMAK

Bugünkü arayışın obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar üzere toplumun birçoklarını olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmak olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlutürk, “Modern tıptaki gelişmelerle birlikte, besin, pazarlama ve reklam dalındaki gelişmeler, bireyleri daha fazla besin tüketmeye yönlendirmektedir. Yemek sonrası hiç aklınızda yokken izlediğiniz bir televizyon programı, sinema, dizi yahut reklam içine gizlenmiş iletilerle beyninize besin tüketmesi konusunda ikaz gönderebilmektedir” tabirlerini kullandı.

İLAÇ SANAYİSİNİN GELİŞİMİ HAYAT MÜHLETİNİ UZATTI

Yaşam müddetinin uzadığını söyleyen Prof. Dr. Kutlutürk, şu bilgileri paylaştı:

“Nüfusun süratle artması endüstrileşme, kent hayatına geçilmesi kimi sıkıntıları beraberinde getirmiş olsa da aslında her şeyin berbata gittiğini söylenemez. Cumhuriyetimiz 100 yıl evvel kurulduğunda insanların ortalama hayat müddeti 42 yıldı. Son yüzyıldaki gelişmeler ortalama hayat beklentisini 80 yaşına kadar güzelleştirmiştir. Beklenen ortalama ömürdeki bu artışta en kıymetli etkenlerden biri ilaç sanayisindeki gelişmeler olup salgın hastalıkların önlenmesi, enfeksiyonların, diyabet, kalp hastalığı, kanser üzere hastalıkların tesirli tedavi edilebilmesidir.

KONTROL DIŞI İLAÇ KULLANMAK ZARARLI 

Doktor denetimi olmadan kullanılan ilaçların sıhhate ziyan verebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kutlutürk, “Modern tıp alanındaki gelişmeleri takip etmek doktorların, diyetisyenlerin, spor fizyologlarının yaşama biçimiyle ilgili tekliflerine uymak, sağlıklı beslenme ve antrenman alışkanlıkları kazanmak sıhhat için çoğunlukla kâfi olmaktadır. Doktor önerisi olmadan ilaç yahut dayanak eserlerinin kullanımı ise, birden fazla vakit gereksiz vakit ve maddi kayıplara neden olmaktadır. Denetim dışı ilaç kullanmak, yararından çok ziyan verebilmektedir. Hakikaten bir unsurun ilaç olarak kullanılabilmesi için 10 yıl boyunca laboratuvar ortamlarında ve canlılar üzerinde çalışılması gerektiği bilinmektedir. Bir ilacın olumlu tesirlerinden daha kıymetlisi, olumsuz tesirlerinin de olmamasıdır. Ruhsatsız ilaçlar yahut tabip tavsiyesi olmadan yüzeysel alınan bitkisel eserlerin yararından çok ziyanı vardır.  Bazı diyabet ve obezite ilaçları çok tesirli olmalarına karşın 10 bin hastadan birinde görülen yan tesirleri nedeniyle kullanımdan kaldırılmıştır” halinde konuştu. 

Sonuç olarak sağlıklı bir hayat için ilaçları tabip denetiminde kullanmanın ve hayat üslubunda olumlu düzenlemeler yapmanın kıymetli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kutlutürk, delile dayalı olmayan, doktor önerisi dışında ilaç kullanılmamasına da itina gösterilmesi gerektiğini söz ederek açıklamalarını sonlandırdı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen