Cts. Nis 27th, 2024


Mide kanseri, en sık görülen kanserler ortasında 6. sırada yer alıyor. Dünya Sıhhat Örgütü’nün raporuna nazaran; kanserler dünya çapında yılda 7,6 milyon kişinin vefatından sorumlu oluyor ve bu ölümlerin yaklaşık 736 bini mide kanserinden kaynaklanıyor. Ülkemizde 2020 yılında yıllık yeni kanser hadise sayısı 233 bin 834 olarak tespit edilirken, bu sayılardan bin 3075’inin mide kanseri olduğu belirtiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil,  son beş yıldır ülkemizde mide kanserinin 50 yaş altındaki bireylerde daha sık teşhis  edildiğine dikkat çekerek, “Bunun nedeni ise otoimmün  gastrit sıklığının artması, antibiyotik kullanımına bağlı olarak bağırsak florasının bozulması ve asit baskılayan ilaçların çok ağır kullanılması, sigara kullanımı ile beslenme alışkanlıklarının değişmesi olabilir” diyor.

Mide kanseri ekseriyetle belirti vermeden sinsi bir biçimde ilerlediği için teşhis edildiğinde sıklıkla etraf lenf nodları ile organlarına yayılmış oluyor. Hasebiyle mide kanserinden korunmak yaşamsal ehemmiyete sahip. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, “Sinsi bir hastalık olan mide kanserinden korunmanın en düzgün yolu hiçbir yakınma olmasa bile 50 yaş üstünde check-up gayeli endoskopi yaptırmaktır. Ayrıyeten şikayeti olan hastaların ise daha genç yaşta olsalar bile tabiplerinin isteği üzerine endoskopi yaptırmaları çok kıymetlidir. Çünkü, endoskopi ile Helicobakter Pylori bakterisi tespit edilebiliyor ve kanser riski olduğu düşünülen şahıslar tedavi edilip risk azaltılabiliyor” diyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, mide kanseri riskini artıran 12 etkeni anlattı; değerli bilgiler verdi!

 Aile öyküsü 

Aile hikayesi mide kanseri için risk faktörü olarak görülüyor. Mide kanseri olan şahısların kardeşleri ve çocuklarının mide kanserine yakalanma riski artıyor. Prof. Dr. Atakan Yeşil, “Ancak bu artışın genetik mi yoksa Helicobacter Pylori enfeksiyonu üzere öteki risk faktörlerinden mi kaynaklandığı şimdi bilinmiyor” diyor. 

İlerleyen yaş 

Diğer kanser tiplerinde olduğu üzere mide kanseri de ileri yaşlarda daha sık görülüyor. O denli ki her 100 mide kanserinden 95 üzere epeyce yüksek bir oranı 50 yaş ve üzeri şahıslarda teşhis ediliyor.

Çok tuzlu gıdalar 

Mide kanserinin görülme yaygınlığı dünya çapında ülkeden ülkeye değişiyor. Bu değişim bir ölçüde bölgeler ortasındaki diyet farklılıkları ile açıklanabiliyor. Örneğin, çok tuzlu besinlerin fazla tüketildiği bir beslenme modeli mide kanseri riskini artırıyor. Hasebiyle çok tuzlu salamura besinlerin tanınan olduğu Japonya’da mide kanseri çok yüksek oranda seyrediyor. Ayrıyeten kimi konserve ve işlenmiş besinlerin ağır olduğu bir beslenme alışkanlığı da mide kanseri riskini artırabiliyor. 

İşlenmiş ve kırmızı et 

Yapılan çeşitli çalışmalar; işlenmiş eti çok tüketen şahıslarda (en sık fast food stili beslenme) mide kanseri riskinde küçük bir artış olduğunu saptamış. İşlenmiş etlere pastırma, sosis, sucuk ve jambonun dahil olduğu belirtiliyor. Bu etler mide kanseriyle teması saptanan ve nitrozaminler denilen kimyasal unsurlar içeriyorlar.  Bunların yanı sıra kırmızı eti çok sık ve fazla tüketen şahıslarda de mide kanseri riski yükseliyor. Son çalışmalar, vejetaryenlerde et tüketen bireylere nazaran mide kanseri riskinin daha düşük olabileceğini gösterdi.

 Helicobacter Pylori enfeksiyonu

Helicobacter Pylori enfeksiyonu midenin alt kısmında kanser riskini yaklaşık 6 kat artırıyor. Bu enfeksiyonun cagA müspet Helicobacter Pylori denen makul bir tipi, mide kanseri riskini daha da yükseltebiliyor. Prof. Dr. Atakan Yeşil, “Ancak bu bakteri ile enfekte olan milyonlarca kişinin   birçok kanser olmadığı için mide kanserinin oluşumunda öteki faktörlerin de devrede olduğunu söyleyebiliriz. Beslenme ve sigara kullanımı Helicobacter Pylori bakterisiyle etkileşime geçtiğinde kansere yol açıyor olabilir” diyor. Helicobacter Pylori’nin çoklukla antibiyotik ile basitçe tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Atakan Yeşil, “Ancak bu bakteriyi tedavi etmek ne kadar yararlıdır, bundan emin değiliz. Çünkü, Helicobakter Pylori yemek borusu adenokarsinomu ismi verilen makul bir cins yemek borusu (özofagus) kanserine karşı hami olabiliyor” bilgisini veriyor. 

Sigara kullanımı 

Sigara dumanı içerdiği çok sayıda kimyasal içerik nedeniyle mide kanseri için de kıymetli bir risk faktörü. O denli ki sigara kullanımı mide kanseri riskini iki kat artırıyor. Sigara içen ve Helicobakter Pylori enfeksiyonu olan şahıslar, bu enfeksiyonu olmayan ve sigara içmeyen bireylere nazaran 10 kat daha fazla risk taşıyorlar. Sigara içmediği halde dumanına maruz kalan bireyler de birebir riski taşıyorlar. 

Zayıflamış bağışıklık sistemi

HIV (Human Immunodeficiency Virus) ile AIDS hastalarında, enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalarda ve organ nakli sonrasında ilaç kullanan hastalarda mide kanseri iki kat fazla görülüyor. Bunun nedeni ise bu tip durumların Helicobacter Pylori üzere enfeksiyon risklerini arttırabilmesi.

Asit reflüsü 

Asit reflüsü mide asidinin yemek borusuna (özofagus) geri gitmesi olarak tanımlanıyor. Bu durum yemek borusu (özofajit) iltihabına  yol açabiliyor. Asit reflüsü midenin özofagusa en yakın bölgesinde kanser riskini arttırabiliyor. 

Obezite 

Obezite hayatı tehdit eden pek çok önemli sıhhat problemlerine yol açabiliyor. Örneğin, insülin direnci üzerinden mide kanseri riskini arttıran tesire sahip oluyor. Münasebetiyle sağlıklı bir ömür için fazla kiloların verilmesi büyük ehemmiyete sahip. Çok kilolu şahıslarda uygulanan obezite cerrahisi bedendeki yağ oranını azalmasını, bu yağ hücrelerinden salınan ve kansere yol açan hormonların da dolaylı halde azalmasını sağlıyor. Bu tesiriyle pek çok kanser riskini değerli oranda düşürüyor. Bununla birlikte obezite cerrahisinde süreçlerin midede üretilen asit ölçüsünü düşürdükleri için mide kanseri riskini ise bir ölçü artırdıkları gösterilmiş. Bu nedenle obezite cerrahisinin yalnızca estetik emelli düşünülmeyip, gereksinim durumunda yapılması kıymet taşıyor. 

Gelişigüzel mide kollayıcı kullanmak 

Mide esirgeyici kullanımı nedeniyle mide asidinin azalması ve mide PH’nın artması hem bakterilerin üremesi için kolay ortam oluşturuyor hem de vitamin eksikliklerine neden oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, kronik asit düşüklüğünün atrofik gastrite yer hazırlarken mide kanseri riskini de artırdığına işaret ederek, “Bu nedenle tabibin önerisi olmadan mide kollayıcı ilaçların kullanımından mutlaka kaçınılmalıdır” diyor.

 Radyasyon

Geçmişte mide kanseri tıbbi X-ray ışınlarına (röntgen) maruz kalmayla ilintili olmuştu. Günümüz teknolojisinde ise röntgenlerde maruz kalınan X-ışınındaki radyasyon ölçüsü eskisinden çok daha düşük. Lakin birtakım başka tıbbi sistemler, mesela BT (Bilgisayarlı Tomografi) taramalarında değerli ölçüde radyasyon olduğunu belirten Prof. Dr. Atakan Yeşil, “BT çekimleri yalnızca gereksiniminiz olduğunda kullanılırsa bu sizin için ziyanlı değildir” diyor. 

 Kanser hastası olmak

Daha evvel prostat, göğüs, mesane ya da testis kanseri geçiren erkeklerin mide kanseri riskinde hafif bir artış oluyor. Bayanlar da yumurtalık, göğüs  ya da rahim ağzı kanseri geçirmişlerse mide kanserine yakalanma riskleri artıyor. Her iki cinsiyet içinse yemek borusu (özofagus), bağırsak yahut trioit kanseri, melanom olmayan cilt kanseri ile non Hodgkin lenfoma hikayesi mide kanseri riskini artırıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen