Cts. Nis 27th, 2024


Kronik bel ağrısını hafifletmek için kullanılan tıbbi bir süreç olan Lomber Radyofrekans Ablasyonu’nun (RFA),  özellikle alt sırt yahut bel (lomber) bölgesindeki ağrıları hafifletmek için uygulandığını belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Onur Akarca, “RFA ilaç, fizik tedavi üzere prosedürler ile geçmeyen ağrılar için kullanılabilecek bir metottur” dedi. 

VM Medical Park Ankara Hastanesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Onur Akarca, Lomber Radyofrekans Ablasyonu tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu. RFA yolunun ne olduğundan bahseden Op. Dr. Akarca, “RFA, eğitimli bir tıbbi profesyonel tarafından gerçekleştirilen minimal invaziv bir süreçtir. Radyofrekans gücünün ürettiği ısıyı kullanarak, bel bölgesinden beyne ağrı sinyallerini ileten sonları amaç alır ve bozar. İlaç ve fizik tedavi üzere prosedürlerle geçmeyen ağrılar için kullanılabilecek bir metottur” diye konuştu.

RADYO FREKANS GÜCÜ UYGULANIYOR

İşlemin nasıl yapıldığını anlatan Op. Dr. Akarca, “İşlem sırasında özel bir iğne, görüntüleme (röntgen) rehberliğinde etkilenen bölgeye yerleştirilir. İğne hakikat bir halde konumlandığında, hudut dokusuna termal bir lezyon oluşturmak için radyo frekans gücü uygulanır. Bu durum hudutların beyne ağrı sinyali gönderme yeteneğini bozar” formunda konuştu.

ORTA VE UZUN VADEDE RAHATLAMA SAĞLAYABİLİR

Lomber RFA’nın emelinin kalıcı bir tedavi sunmak değil, uzun vadeli ağrı rahatlaması sağlamak olduğunu belirten Op. Dr. Akarca, “Yöntem orta ve uzun vadede rahatlama sağlayabilir. RFA, hastanın tıpkı gün meskenine gidebileceği ayaktan yapılan bir süreçtir. Lomber RFA’nın yararları azalan ağrı, artan hareketlilik ve ağrı kesici ilaçlara olan gereksinimin azalmasıdır. Ayrıyeten hastanın fizik tedavi ve başka rehabilitasyon programlarına katılma yeteneğini artırabilir” dedi.

UZMAN TABİBE DANIŞMAK ÖNEMLİ

Genellikle inançlı kabul edilse de rastgele bir tıbbi süreç üzere RFA’da potansiyel riskler ve komplikasyonlar olabileceğini söyleyen Op. Dr. Akarca, “Bunlar ortasında enfeksiyon, kanama, hudut hasarı yahut süreksiz ağrının berbatlaşması bulunabilir. Bu riskleri sıhhat uzmanınızla tartışmak değerlidir. Süreçten sonra, hastalar çoklukla güzelleşmeyi en üst seviyeye çıkarmak ve ağrı rahatlamasını sürdürmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon geçirirler. Unutmayalım ki, RFA’nın bir tedavi seçeneği olarak uygunluğu, kişinin rahatsızlığının derecesine bağlıdır. Bu yüzden hastanın tabibine başvurarak ayrıntılı muayene olması kesinlikle gereklidir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen