Sal. Nis 30th, 2024


A Ulusal Bayan Hentbol Takımı’nda forma giyen sağ oyun kurucusu Beyza Karaçam, Türkiye Hentbol Ulusal Grupları Resmi Sıhhat Sponsoru Memorial’da ameliyat oldu. 23 yaşındaki ulusal hentbolcunun ön çapraz bağ yırtığı cerrahi müdahale ile onarıldı. 

Antrenman sırasında bahtsız bir sakatlık geçiren A Ulusal Hentbol Kadrosu oyuncusu Beyza Karaçam, sol bacağında oluşan ön çapraz bağ yırtılması ve buna bağlı olarak da menisküs yaralanması sebebiyle ameliyat oldu. Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Haldun Orhun tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonla sıhhatine kavuşan ulusal atletimiz, fizik tedavi ve rehabilitasyon takviyesi sonrası yine alanlara dönecek. 

Gerçekleştirilen operasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Haldun Orhun, “Beyza, hastanemize geldiğinde sol dizinde ön çapraz bağ yırtığı mevcuttu.  Modern cerrahi yollarla ön çapraz bağ ameliyatı ve menisküs tamiratı tedavisi uyguladık. Yakında fizik tedavi çalışmalarına başlayacağız, süratli bir güzelleşmeyle yakın vakitte faal spora dönmesini arzuluyoruz” dedi. 

Hırvatistan’ın HC Lokomotiva Zagreb ekibinde forma giyen Beyza Karaçam, sağ oyun kurucu olarak forma giydiği A Ulusal Bayan Hentbol Ekibi forması ile son olarak EHF EURO 2024 6. Eleme Kümesi maçlarında oynarken, 2023 IHF Dünya Şampiyonası Avrupa Elemeleri ve 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda şampiyon olan kadro takımlarında da yer almıştı. A Ulusal Takım’da 31 maçta forma giyen ve bu maçlarda 78 gol kaydeden başarılı oyuncu Beyza Karaçam’ın hentbol alanlarına en kısa müddette dönmesi bekleniyor.

Ön Çapraz Bağ Yırtılması Atletlerde Daha Sık Meydana Geliyor

Bağ yırtıklarının çoğunlukla gençlerde ve sportif aktivite yapan atletlerde görülen sakatlanmaların başında geldiğini paylaşan Prof. Dr. Haldun Orhun, “Spor sırasında meydana gelen, sportmenlerin etkin spor faaliyetlerini ve günlük yaşantılarını olumsuz istikamette etkileyen ön çapraz bağ yaralanmaları epey sık karşılaşılan durumların başında geliyor. Bağ yaralanmaları atletin faal spor faaliyetlerini etkilediği üzere günlük yaşantısını da olumsuz tarafta etkileyebiliyor.

Vücudumuzun en büyük ve harekette hayati ehemmiyet taşıyan eklemi olan dizimizde, işlevlerin yerine getirebilmesi ve güçlü olabilmesi için ön çapraz bağların tam manasıyla fonksiyonunu görmesi gerekiyor.” dedi.

Orhun, bu bağın eklem işlevlerinin sağlıklı olabilmesi için değerli olduğunu ve eklemin kıkırdak ve öteki bağ yapılarının korunmasında da büyük ehemmiyet taşıdığını aktararak, hususa ait şunları söylüyor:

“Ön çapraz bağ; uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiğinin (tibia) birbirine kısa bir halat üzere sıkıca bağlayan, dizin stabil ve güçlü kalmasını sağlayan değerli bir bağ. Futbol, voleybol, kayak, basketbol ve hentbol üzere ilgi gören sporlarda faaliyet gösteren atletlerde sıklıkla karşılaşılan ön çapraz bağ yırtılmalarında uygulanan artroskopik cerrahi (kapalı ameliyat) müdahaleyle atletlerin kısa müddette işlevsel bir dize kavuşmasını sağlıyoruz. Sportmenler, ameliyattan sonra ortalama 3 haftada tam olarak günlük hayatlarına, 3 aydan 6 aya kadar kısa bir müddette ise profesyonel spor faaliyetlerine geri dönebiliyor.

Greft olarak nitelendirilen bağ dokuları ile gerçekleştirilen ön çapraz bağ operasyonları, erken başlanan fizik tedavi ve rehabilitasyon ile yüzde yüz kontaklı ve güzelleşme sürecine tam olarak tesir eden değerli bir faktör” dedi.

Ataşehir Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Orhun spor cerrahisi alanında uzun yılardır hizmet verdiğini aktararak, uygulanan gerçek cerrahi ve fizik tedavi uygulamalarıyla hastalarda ve atletlerde kısa müddette yüz güldürücü sonuçlar alınabileceğinin mümkün olduğunu paylaştı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen