Per. Nis 25th, 2024

Servetleri ister miras kalıtsal ister kendi elleriyle olsun, bu kadınlar temsil ettikleri topluluklar ve amaçlar için daha iyi bir dünya yaratma konusunda kararlı… BCG tarafından 2020’de yayınlanan bir makaleye göre, kadınlar dünya servetinin yüzde 32’sini kontrol ediyor ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda artacağını gösteren işaretler var.

Forbes’in en zengin insanlarının son sıralamasına göre dünya genelinde 337 kadın milyarder bulunuyor. Bu sayı, 2022 yılındaki 327’ye kıyasla artış göstermiş. Ayrıca, kadın milyarderlerin toplam milyarder nüfusundaki payı da bir yıl öncesine göre biraz artmış (%13’e karşılık 2022’de %12).

Dünyanın en zengin kadını üç yıl üst üste L’Oréal varisi Françoise Bettencourt Meyers oldu. Serveti, 2022’ye göre neredeyse 5 milyar dolar artışla 80.5 milyar dolar değerinde. MacKenzie Scott, geçen yıl 19.2 milyar dolar azalan servetiyle 9. sıraya beş basamak gerileyerek düştü. Amazon hisseleri (bunları 2019’daki boşanmasında Jeff Bezos’tan almıştı) düştüğünde Scott’un serveti azaldı. Ayrıca, Scott’un yaptığı büyük bağışlar (toplamda 14 milyar doları aşkın) onu daha da geriye itti.

DÜNYANIN EN ZENGİN 10 KADINI

(Verilen net değerler 10 mart 2023 tarihine aittir)

1
Françoise Bettencourt Meyers ve Ailesi

Net Servet: 80.5 Milyar Dolar
Yaş: 69
Servetin Kaynağı: L’Oréal
Vatandaşlık: Fransa

L’Oréal mirası devralan Meyers, üst üste üçüncü kez dünyanın en zengin kadın unvanını elinde tutuyor. Geçen yıla göre kozmetik devinin hisse senetlerindeki %12’lik artışa bağlı olarak… Bunun yanı sıra, Notre Dame Katedrali’nin yeniden inşası için L’Oréal ile birlikte 230 milyon dolarlık bağışta bulunmuştur.

2
Julia Koch ve Ailesi

Net Servet: 59 Milyar Dolar
Yaş: 60
Servetin Kaynağı: Koch Industries
Vatandaşlık: ABD

David Koch’ın (ö. 2019) dul eşi, Koch Industries’in %42’sine sahip ve üç yetişkin çocuğuyla birlikte işleri yönetiyor. Koch, David H. Koch Vakfı’nı denetliyor ve buradan yoksulluk, bağımlılıkla ilgili konular, ceza adaleti ve eğitim gibi konulara yaklaşık olarak 1.8 milyar dolar bağışta bulunmuşlar. Ocak ayında, Metropolitan Sanat Müzesi’nin yönetim kurulu üyesi olarak atandı.

3
Alice Walton

Net Servet: 56.7 Milyar Dolar
Yaş: 73
Servetin Kaynağı: Walmart
Vatandaşlık: ABD

Sam Walton’dan (ö. 1992) Walmart’ta pay miras almıştır. Ailelerinin memleketi Arkansas’ta, Bentonville kasabasında, Warhol, Rockwell ve Rothko gibi sanatçıların eserlerini içeren Crystal Bridges Amerikan Sanatı Müzesi’ni açmasıyla tanınmaktadır.

4
Jacqueline Mars

Net Servet: 38,3 Milyar Dolar
Yaşı: 83
Servetin Kaynağı: Şekerleme, evcil hayvan maması
Vatandaşlık: ABD

Jacqueline Mars, dünya genelinde M&M’s, Hubba Bubba ve Snickers gibi şekerleme markaları üreten Mars Inc. adlı çok uluslu dev şirketin tahmini olarak üçte birine kardeşi John Mars ile birlikte sahiptir. Şirket, büyükbabası Frank C. Mars tarafından 1911 yılında kurulmuştur.

5
Miriam Adelson ve Ailesi

Net Servet: 35 Milyar Dolar
Yaşı: 77
Servetin Kaynağı: Kumarhaneler
Vatandaşlık: ABD

Adelson, dünyanın en büyük kumarhane işletmecisi Las Vegas Sands’ın çoğunluk hissedarıdır. Eşi Cumhuriyetçi Parti’nin güçlü isimlerinden Sheldon Adelson’un 2021 yılında vefat etmesinin ardından bu hisseyi miras almıştır. Tıp doktoru olan Miriam Adelson, Forbes tahminlerine göre ömrü boyunca yaklaşık olarak 1 milyar doları medikal araştırmalara ve ilaç keşiflerine fon sağlamıştır.

6
Rafaela Aponte-Diamant

Net Servet: 31,2 Milyar Dolar
Yaşı: 78
Servetin Kaynağı: Denizcilik
Vatandaşlık: İtalya

Rafaela Aponte-Diamant, 1970 yılında eşi Gianluigi ile birlikte bir gemiyle kurdukları MSC adlı dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden birinin sahibi. Bu yıl dünyanın en zengin 10 kadını arasına girdi. Rafaela ve Gianluigi daha önce birlikte listelenirken; Forbes,2023’te ortak serveti nasıl kategorize ettiğine dair geniş kapsamlı bir revizyonun bir parçası olarak onları bireysel milyarderler olarak listeledi.


7
Susanne Klatten

Net Servet: 27,4 Milyar Dolar
Yaşı: 60
Servetin Kaynağı: BMW, ilaç endüstrisi
Vatandaşlık: Almanya

Susanne Klatten, Alman otomobil üreticisi BMW’nin %19’unu sahiptir. Annesi, efsanevi sanayici Herbert Quandt’ın üçüncü eşi olup, BMW’yi lüks pazarında öncü konuma getiren isimdir. Ekonomist olan Klatten aynı zamanda dedesi tarafından kurulan bir kimya şirketi olan Altana’nın da sahibidir.

8
Gina Rinehart

Net Servet: 27 Milyar Dolar
Yaşı: 69
Servetin Kaynağı: Madencilik
Vatandaşlık: Avustralya


Avustralyalı zengin, madencilik ve tarım şirketi Hancock Prospecting Group’un başkanlığını yapmaktadır. İşini babası Lang Hancock’dan (ö. 1992) miras almıştır. 2022 Mart ayından bu yana demir cevheri fiyatlarının düşmesi nedeniyle serveti %11 azalmış olsa da, hala Avustralya’nın en zengin kişisi olarak kalmaktadır.

9
MacKenzie Scott

Net Servet: 24.4 Milyar Dolar
Yaşı: 52
Servetin Kaynağı: Amazon
Vatandaşlık: ABD


Jeff Bezos ile 2019’daki boşanmasının ardından Amazon’un %4’ünü miras olarak alan MacKenzie Scott, bu serveti hızlı bir şekilde bağışlamaya başlamıştır. Şu ana kadar Yield Giving organizasyonu aracılığıyla 1600’den fazla hayır kurumuna 14 milyar doların üzerinde bağış yapmıştır.

10
Iris Fontbona ve Ailesi

Net Servet: 23.1 Milyar Dolar
Yaşı: 80
Servetin Kaynağı: Madencilik
Vatandaşlık: Şili


Latin Amerika’nın en zengin kadını olan Fontbona, Şilili işadamı Andrónico Luksic’in (ö. 2005) dul eşi olup, madencilik ve içecekler sektöründe bir imparatorluk kurmuştur. İki oğluyla birlikte Şili merkezli bir madencilik şirketi olan Antofogasta plc’nin sahibi ve yönetim kurulu başkanıdır. Ayrıca, üretim, bankacılık ve içecekler alanlarında faaliyet gösteren halka açık bir holding şirketi olan Quiñenco’da önemli bir hisse payına sahiptir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen