Sal. May 7th, 2024


Yeşilay, bağımlılıkla gayrette birincil tedbire temelli farkındalık programı olan Türkiye Bağımlılıkla Uğraş Eğitim Programı’nı (TBM) genç bireyler ortasında yaygınlaştırmak gayesiyle; üniversite öğrencilerine yönelik “TBM Akran Uygulayıcı Eğitimi” düzenliyor.  Yeni eğitim öğretim yılının birinci eğitimi, 21-24 Eylül 2023 tarihleri ortasında Ankara’da bulunan T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Başkent Yurtlarında gerçekleştirildi.

 

TBM Akran Uygulayıcı Eğitimleri, dayanışmadaki sürekliliğin sağlanmasını, gençlerin Yeşilay’ın çaba ettiği alanlarda misyon almalarını ve bağımlılık konusunda şuurlu bir duruş sergilemesini amaçlıyor. 

21-24 Eylül 2023 tarihleri ortasında gerçekleşen TBM Akran Uygulayıcı Eğitimi’ne Anadolu’nun farklı bölgelerinde, farklı branşlarda üniversite okuyan, Genç Yeşilay Kulübü üyesi 201 öğrenci katıldı. 

Eğitmenlerin Yeşilay Genel Merkez çalışanları ve gönüllülerden oluştuğu eğitimde; Yeşilay’ın Tedbire Çalışmaları ve TBM, STK’da İstekli Olmak, Gelişen Dünyada Bağımlılıklar, Sağlıklı Ömrün Temelleri, Alkol ve Unsur Bağımlılığı, Kumar Bağımlılığı, Tütün Bağımlılığı, Teknoloji Bağımlılığı, Genç Yetişkin Eğitim İçerikleri Uygulamaları, Tesirli Sunum Teknikleri, Bağımlılık Atölyesi, Akran Arabuluculuğu ve Savunuculuk üzere mevzu başlıkları işlendi. 

 

“Gençlerimizin farkındalıklarını artıracağız”

Eğitimin açılışına katılan T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Yeşilay Genel Lider Yardımcısı Doç. Dr. Safa Koçoğlu konuşmasında, “Yeşilay olarak bağımlılıkla çabada en kıymetli amaç kitlemiz gençlerdir. Gençlerimizi, bağımlılıklardan korumak için bilgi ve maharet kazandırmanın yanında, onları toplumsal sorumluluk projelerine dahil etmek istiyoruz. Bu eğitimle hem gençlerimizin bağımlılık konusunda farkındalıklarını arttıracağız hem de onları akranlarına eğitim verebilecek uygulayıcılar haline getireceğiz” dedi.

 

“Bağımlılıklardan uzak durmak için sağlıklı ömür şeklini benimseyin”

Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil TBM Akran Uygulayıcı Eğitimi’nin kapanış programına katıldı. Konuşmasında, bağımlılıklardan uzak durmak için sağlıklı ömür üslubunun kıymetine vurgu yapan Büyükhelvacıgil, “Eğitimlerini muvaffakiyetle tamamlayan gönüllülerimiz; kendi üniversitelerinde gerçekleştirecekleri eğitimlerle, akranları ortasında bağımlılıklar ve sağlıklı ömürle ilgili farkındalıkların artmasında katkıda bulunacaklar” dedi.

Eğitimi tamamlayan öğrenciler, edindikleri bilgi ve tecrübeleri kendi üniversitelerinde paylaşacaklar. TBM Akran Uygulayıcılarının, Yeşilay’ın dayanağıyla kendi akran kümelerinde eğitim faaliyetleri kapsamında 350 akranına eğitim vermesi planlanırken, en az 70.350 genç TBM Akran Eğitimi alacak. Akran eğitiminin yaratacağı toplumsal tesir ve toplumsal yarar aracılığı ile gençler ortasında sağlıklı ömür kültürü yaygınlaştırılacak.

***

Yeşilay Hakkında

1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden ziyanlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Ulusal ve ahlaki bedelleri önceler. Ulusal ve memleketler arası seviyede önleyici ve rehabilite edici halk sıhhati ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla gayret gayesiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık çeşitleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, unsur, kumar ve teknoloji bağımlılığı çaba alanlarına dâhil olmuştur.

 Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına fiyatsız ayaktan psikososyal takviye hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 İstişare Sınırı üzerinden ulaşılabilmektedir.

 Türkiye’ye mahsus bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve husus bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

 Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından ötürü Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Faydalı Cemiyetler” ortasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Toplumsal Kurulu (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite İdaresi Vakfı (EFQM) Türkiye Harikalık Ödülü”ne sahiptir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen