Per. Nis 25th, 2024


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen Şubat ayında düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin birinci forumu olan ve İzmir’de 100 yıl sonra yine toplanan “Kadın ve İktisat Kongresi”nin kitabı yayımlandı. “100. Yaşında İzmir Bayanlar Kongresi” kitabının tanıtım toplantısında konuşan Lider Tunç Soyer, “Bu toprakların umudu 100 yıl sonra bir defa daha, Cumhuriyetin özgür bayanlarının ellerinde yükseliyor. Bu kitabı, erkek şiddetine maruz kalan, hak ve özgürlüklerinden yoksun bırakılan bütün bayanlara adıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçen Şubat ayında düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin birinci forumu olan ve İzmir’de 100 yıl sonra yine toplanan “Kadın ve İktisat Kongresi”nin çıktısı “100. Yaşında İzmir Bayanlar Kongresi” kitabı yayımlandı. Kitap tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, BASİFED İdare Heyeti Lideri Mehmet Ali Kasalı,  İZİKAD İdare Heyeti Lideri Betül Sezgin, ESİAD İdare Konseyi Lideri Sibel Şiddetli, DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, BASİFED Üyesi Dernek Yöneticileri, FOLKART İdare Şurası Lideri Mesut Sancak ile davetli kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Editörlüğünü Serdar Şahinkaya ve C. Coşkun Küçük Özmen’in üstlendiği 100. Yaşında İzmir Bayanlar Kongresi kitabı, Elif Güner Bayındır’ın uyumunda hazırlandı.

Türk bayanı Cumhuriyetin lokomotifi oldu

Kurtuluşun kenti İzmir’de, kuruluşun temellerinin 100 yıl evvel İzmir İktisat Kongresi ile atıldığını söz eden İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Emperyalizme karşı tarihin gördüğü en büyük direnişi gösteren bir ulusun misak-ı iktisadisi bu kongrede çizildi. Anadolu’nun her yerinden üreticiler, endüstriciler, çalışanlar bir ortaya geldi ve bir hayal kurdu. Tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde siyasi bağımsızlığımızla birlikte iktisadi bağımsızlığımızın temelleri bu türlü atıldı. Ortak akıl ve ortak vicdanla. Atatürk, o vicdan terazisinin bayan kanısı olmadan inşa edilemeyeceğini çok uygun biliyordu. O denli ki, Ulu Başkanımızın iştirakiyle ana kongre toplanmadan iki hafta evvel bir Bayanlar Kongresi düzenlendi. Bu kongreyle bayanların topyekûn özgürleştiği, hayatın her alanında eşit ve adil halde yer aldığı bir yol haritası belirlendi. Türk bayanı, Cumhuriyetin lokomotifi oldu. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına sayılı günler kala, bu vizyonun geldiği noktayı daima birlikte görüyor ve bununla gurur duyuyoruz” dedi.

Öldürmeyen bir uygarlık kuracağız. Yılmayacağız ve asla vazgeçmeyeceğiz

Atatürk’ün önderliğinde yapılan Bayanlar Kongresi’nden bir asır sonra İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin birinci adımını bayanlarla birlikte attıklarının altını ehemmiyetle çizen Lider Tunç Soyer, “Geçtiğimiz Şubat ayında Bayan ve İktisat Kongresi’nde bir ortaya geldik. 2 Şubat’ta gerçekleştirdiğimiz kongremizin açılışında şunu söylemiştim. ‘Bugün, geleceğin Türkiye’sinin inşasına bayan erkek yan yana başlıyoruz. Bunun mümkün olabilmesi içinse bayanlara evvela özür borçluyuz. Bedensel gücümüzü bir şiddet kaynağına dönüştürdüğümüz için. Bayanlar üzerinde tahakküm kurmaya yeltendiğimiz için. Biz erkekler, her şeyden evvel bayanlara tarihin ve çocuklarımızın huzurunda özür borçluyuz.’ Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, tekrar bayanların öncülüğünde eminiz, kararlıyız! Ceddimizin ‘Cumhuriyet erdemdir’ kelamıyla tanım ettiği o faziletleri yani barışı ve demokrasiyi koruyacağız. Bugün değilse kesinlikle yarın. Öldürmeyen bir uygarlık kuracağız. Yılmayacağız ve asla vazgeçmeyeceğiz. 100. Yılında İzmir Bayanlar Kongresi Kitabı’yla birbirinden pahalı konuşmaları, ortak akıl ve ortak vicdanla aldığımız kararları tarihe not düşüyoruz. Bu toprakların umudu 100 yıl sonra bir sefer daha, Cumhuriyetin özgür bayanlarının ellerinde yükseliyor. Bu kitabı, erkek şiddetine maruz kalan, hak ve özgürlüklerinden yoksun bırakılan bütün bayanlara adıyoruz” diye konuştu.

Kadın sorunu çözülmeden hiçbir sorun çözülemez

Kadın ve İktisat Kongresi’nden sonra “söz uçar yazı kalır” gerçeğinden yola çıkarak bu kitabı hazırladıklarını lisana getiren BASİFED İdare Konseyi Lideri Mehmet Ali Kasalı, “Yaptığımız işin kitabının çıkması yaptığımız işten ötürü bizleri heyecanlandırıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün de söz ettiği üzere bayan sorunu çözülmedikçe çağdaş bir toplum, üretim toplumu ve gelişmiş bir toplum olamazsınız. Günümüzde yaşadığımız meselelerin neredeyse tamamı da bunlardan oluşuyor. Bu tarafıyla, gereksinimimiz olan yapısal ıslahatların birinci sırasında bayan sorunu olmalıdır. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne emek veren başta Büyükşehir Belediye Liderimiz Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.

Esere katkı sağlamaktan onur duyduk

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, hassasiyetle üzerinde durduğu mevzularından birisinin de Türk bayanının hak ettiği yere ulaştırılması olduğunu belirten Folkart İdare Şurası Lideri Mesut Sancak ise bu fikirler ışığında BASİFED tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin takviyesiyle hayata geçirilen 100. Yaşında İzmir Bayanlar Kongresi isimli yapıta de katkı sağlamaktan büyük bir onur duyduklarını kaydetti.

Cumhuriyet’i ve İzmir’i kavramanın kılavuzu

Kurtuluşun kenti olan İzmir’de peş peşe yapılan “Kadınlar Kongresi” ve “İktisat Kongresi” ile kuruluşun da kenti olarak tarihe geçtiğini lisana getiren Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, bu kongrelerin birebir vakitte 100. yıla bakan bütünlüğün içinde Cumhuriyeti ve İzmir’i hakikat kavrayabilmenin de kılavuzu olduğunu söyledi.

Dr. Serdar Şahinkaya da BASİFED’in 2 Şubat 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde toplanan Bayanlar Kongresi’ni hatırlayarak tam yüz yıl sonra 2 Şubat 2023’te Bayanlar Kongresi’ni yine topladıklarını belirtti. Şahinkaya, büyük bir emek sonucu ortaya çıkan bu kitap ile de 100 yıl sonra düzenlenen Kongre’yi tarihe not düşmüş olduklarını kaydetti.

Kadın ve İktisat Kongresi iki oturum halinde yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen Şubat ayında düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin birinci forumu, 2 Şubat 1923’teki tarihi Bayanlar Kongresi’nin anısını yaşatmak üzere düzenlenen Bayan ve İktisat Kongresi idi. 2 Şubat 2023’te İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TÜRKONFED takviyesi ile BASİFED tarafından yapılan Bayan ve İktisat Kongresi, iki oturum halinde gerçekleşmişti. Kongre’nin birinci oturumu, Anadolu’nun 50’den fazla üretici, yaratıcı ve teşebbüsçü kadınını temsil eden STK’lara konut sahipliği yaptı. İkinci oturum, İktisat ve Bayan teması etrafında oluşturuldu. Panellerde; İktisat ve Bayan; Demokrasi ve İktisat; Ekoloji; İnovasyon; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hususları ele alındı. Uzman konuklar, 21. Yüzyılın perspektifiyle bahisleri tartışarak toplum için yeni ufuklar çizdiler. Bu özel kitap, kongrede paylaşılan görüşlerin bant tahlillerini temel alarak hazırlandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen