Çar. May 15th, 2024


Ege Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Doktora öğrencisi Hakan As’ın yürütücülüğünü yaptığı “Respirasyon Eşiği Formülünden Elde Edilen Kırılma Noktaları Kullanılarak Ferdî Fizikî Uygunluk Seviyelerinin Sınıflandırılması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002 kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.  Danışmanlığını EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özgür Özkaya’nın üstlendiği projede respirasyon eşiği metodu ile farklı fizikî uygunluk seviyelerindeki bireylerin performansları sınıflandırılacak. 

Proje takımını makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, takıma çalışmalarında muvaffakiyetler diledi.

Proje hakkında bilgi veren Hakan As, “Egzersiz şiddetinin kademeli olarak arttırıldığı bir testte solunumsal eşiklerin değerlendirilmesinde üç temel usul kullanılır. Bunlardan birincisi gaz değişim eşiği, ikincisi ventilasyon eşiği ve başkası ise solunumsal kompanzasyon noktasıdır. Fakat bu formüllerin kullanımı birtakım sonluluklar içermektedir. Bilhassa solunumsal eşikler konusunda tecrübesiz araştırmacılar tarafından yapılan tahlillerde saptanan antrenman şiddetlerinde göz arkası edilemez kusurların oluştuğu rapor edilmiştir. Bu noktada ele alınabilecek temel sorun, idman şiddetinin kademeli olarak arttırıldığı bir testte zati artmakta olan bir parametreye kıyasla daha yüksek seviyede artan bir öbür parametrenin kullanılıyor olmasıdır. Bu nedenle proje takımı olarak respirasyon eşiği (RE) isminde yeni bir solunumsal eşik belirleme sistemi önerdik” dedi. 

“Proje ile yeni bir usule ilişkin birinci geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılacak”

Projenin maksatlarından bahseden As, “Araştırmamızla, RE prosedürünün farklı aerobik dayanıklılık performans seviyelerine sahip iştirakçilerin fizikî aktivite seviyelerini sınıflandırma başarısı gösterilecektir. Ayrıyeten proje ile RE yolun geçerli ve sağlam bir solunumsal eşik belirleme yolu olduğu da ortaya çıkartılacaktır. Bu sayede birinci sefer proje takımı tarafından literatüre kazandırılmış bir solunumsal eşik belirleme tekniği olarak RE geniş bir popülasyonun antrenman reçetelerinin planlanmasında ve performanslarının takip edilmesinde kullanılacaktır. Böylelikle hem ülkemiz hem de memleketler arası platformda öncelikli araştırma hususlarından olan kardiyo-pulmoner sıhhat seviyelerinin sınıflandırılmasında kullanılabilecek yeni bir tekniğe ilişkin birinci geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış olacaktır” diye konuştu.

Danışmanlığını EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özgür Özkaya’nın üstlendiği projede Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Görkem Aybars Balcı ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Engin Yıldıztepe araştırmacı olarak yer alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen