Çar. May 1st, 2024


IoT ve Sıhhat Teknolojileri, Biyomedikal Mühendisliği, Sıhhat Hizmetleri ve ilgili alanlarda disiplinli fikirler üretilmesi için uygun bir platform oluşturmayı hedefleyen Iothıc 2023 Konferansı, Haliç Üniversitesi mesken sahipliğinde üniversitenin 5. Levent Kampüsü’nde gerçekleşti.

Teknoloji, sıhhat ve bilimsel bahislerdeki akademik buluşmalara kıymet veren Haliç Üniversitesi, sıhhat hizmetlerinin objelerin interneti (IoT) ile birleştirilmesi ve bu tıbbi hizmetlerle hayat kalitesinin arttırılması konusunu ele alan “IoTHIC” konferansını geçtiğimiz yıl birinci sefer düzenleyerek değerli bir prensip atmıştı. Üniversite konferansa bu yıl bir defa daha mesken sahipliği yaparak, “IoTHIC 2023’’ ile bu alandaki evrensel bilim çalışmalarına kıymetli bir katkı daha sunarak dikkatleri üzerine çekti. BIoT ve sıhhat hizmeti mevzularında en son ve geleceğe yönelik bakış açılarını sunmak ve tartışmak için bir forum sağlamayı amaçlayan “IoTHIC 2023” Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin çalışmalarıyla, 20-21 Ekim’de üniversitenin “All In One” konseptli 5. Levent’teki yerleşkesinde milletlerarası akademi dünyasından değerli bilim insanlarını bir ortaya getirdi.

Türkiye’nin yanı sıra ABD ve İtalya’dan alanında uzman konuşmacıların yer aldığı konferansa; Çin, Hindistan, İran, Irak, Filistin, Mısır, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bangladeş üzere ülkelerden pahalı akademisyenler ve bilim insanları iştirak sağladı. 2 gün süren “IoTHIC 2023” konferansında, alanlarında saygın tıp tabipleri ile mühendisler konferansa davetli konuşmacı olarak katkı sundu. 

“IoTHIC 2023” konferansında konuşan Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salaheddine Bendak, konusu ve kapsamı bakımından birinci ve tek olan bu toplantıya bir sefer daha imza atmaktan memnunluk duyduklarını lisana getirdi. Bendak, “Bu konferans, alanında uzman ve yenilikçi tahliller üreten bilim insanlarını bir ortaya getirerek bir sinerji oluşturmayı ve bu sayede yeni bilimsel tahlillere yol almakta uygun bir ortam sağlanmasını amaçlıyor.” dedi. Haliç Üniversitesi’nin sunduğu imkanlarla oluşacak yeni iş birliklerinin, gelecekte hem Türkiye’de hem de Dünya’da kıymetli yansımalar sunacağını vurgulayan Prof. Bendak ayrıyeten; “IoTHIC” konferansının pekiştirilmesi, yaygınlaştırılması ve kazanımlarının artması için Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. “IoTHIC 2023” konferansının, IoT ve sıhhat teknolojileri, biyomedikal mühendisliği, sıhhat hizmetleri üzere alanların birbiriyle bağlantısını arttırmak emeliyle oluşturulacak bir platforma öncülük etmeyi hedeflediğini vurgulayan Prof. Bendak kelamlarına şöyle devam etti: ‘‘Konferans kapsamında, bilim dünyasının itibarlı bir yayınevi olan Springer ile iş birliği içinde yapılmaktadır. Sunulan bildiriler, Springer tarafından “Engineering Cyber-Physical Systems and Critical Infrastructures” isimli bildiriler kitabında yayınlanacaktır. Bu yayınların, konferansın görünürlüğü ve sürdürülebilirliği açısından epeyce kıymetli memleketler arası yararı bulunmaktadır.’’ 

 Güçlü akademik takımı ve nitelikli eğitimiyle birlikte, milletlerarası iş birlikleri ve küresel network imkanları da sunan Haliç Üniversitesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği IoTHIC 2023 konferansıyla; alanında uzman ve yenilikçi tahliller üreten bilim insanları bir ortaya gelerek, bu alanda yeni iş birliklerinin gelecekte hem ülkemizde hem de dünyada değerli yansımalar almasını sağladı. Konferansın gelecek yıllarda de yapılacağı ve bu misyonun pekiştirilmesi, yaygınlaştırılması için gerekli tüm çalışmaların bugünden planlamasının kıymetine de dikkat çekildi. Uluslararası akademik bir iştirakle gerçekleşen “IoTHIC 2023” konferansında öncelikle IoT ve sıhhat teknolojileri, biyomedikal mühendisliği, sıhhat hizmetleri üzere alanların birbiriyle bağını arttırmak emeliyle oluşturulacak bir platforma öncülük etmek hedeflendi. Konferanstaki paralel oturumlarda, bilhassa yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları olan hastalar üzere uzun vadeli nezarete gereksinim duyan bireyler için kıymetli bir yere sahip olan IoT konusu ayrıntılı olarak ele alındı. Ayrıyeten yapay zekanın, biyomedikal objelerin interneti (BIoT) ile ilgili dataları tahlil etmek için kullanılabileceğine dikkat çekildi. Yapay zekanın, tabip ve mühendislere sunacağı katkıların neler olacağının da konuşulduğu konferans, BIoT ve sıhhat hizmetleriyle ilgili en aktüel bilgileri ve geleceğe ışık tutacak bakış açılarını anlatmak ve tartışmak için bir forum imkânı sağladı.

Haliç Üniversitesi’nin dünyada birinci örneğini gerçekleştirdiği konferans müddetince; IoT tabanlı sıhhat sistemlerinde yapay zeka, biyomedikal sinyal ve manzara sürece, sıhhat ve tıbbi sistemler için bulut bilişim, akıllı cerrahi ve tıbbi robotlar, hastanelerde ve kliniklerde data tahlili için makine tahsili, sıhhat göstergeleri ve halk sıhhati için optimizasyon algoritmaları, akıllı telefonun sıhhat uygulamaları, kablosuz sensör ve beden alan ağları, IoT tabanlı akıllı sıhhat uygulamalarında insan faktörü, sıhhatte emniyet, kapalılık ve isimli tıpta objelerin internet, ulaşım kazaları ve yaralanmalarda makine tahsili, IoT kullanan global sıhhat uygulamaları, ambulans hizmetlerinde ulaşım ve sıhhat standartları, nüfus taraması ve hastalıkların önlenmesi için IoT, toplumsal ve işbirlikçi sıhhat uygulamaları, teletıp ve uzaktan izleme uygulamaları, refah, zihinsel sıhhat ve sağlıklı hayat usulü, sıhhat sistemlerinde IoT aygıtları için güç verimliliği gibi alanlarda değerli akademik tartışmalar ve sunumlar gerçekleştirildi. “IoTHIC 2023” kongresi, akademik çevreler tarafından, çağdaş tıp ve mühendislik alanlarına kıymetli katkılar sağlayacak olması nedeniyle,   devamlılığı gözetilmesi gereken öncü bir bilimsel toplantı olarak değerlendirildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen