Per. Nis 25th, 2024


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek olan 27. İstanbul Tiyatro Şenliği, 25 Ekim’de perdelerini açıyor. Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en kıymetli isimlerinden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleşecek olan ve 20 tiyatro, performans ve dans gösterisinin yer alacağı şenlikte Türkiye’den 11; dünyadan Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda, İsrail ve Yunanistan üzere farklı ülkelerden 9 imal yer alacak. Festivalin şov sponsorları ortasında yer alan Pimapen, Kasım ayında İstiklal Caddesi’nde bulunan Büyük Şık Apartmanı, Hope Alkazar ve Metro Han’da düzenlenecek olan üç tiyatro gösterisini destekleyecek. “Büyük Şığı Apartmanı” 1-2-3-4-5 Kasım’da, “Çirkin” 2-3-4-5 Kasım’da ve “Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı” ise 3-4-5 Kasım’da Metro Han’da izleyiciyle buluşacak.

 

“Sanatın birleştirici gücünün toplumun her kesitine ulaşmasını umuyoruz”

Pimapen olarak, kültür ve sanatın insanların psikolojisi üzerinde kritik bir değere sahip olduğunu düşündüklerini belirten Pimapen Genel Müdür Yardımcısı Seyfettin Aslan“Kültür ve sanatın toplumumuzun dokusunu şekillendiren ögeler olduğuna yürekten inanıyoruz. Zira sanatın yalnızca bireyleri eğlendirmekle kalmayıp, toplumsal hususlara farklı bir perspektiften bakmamızı sağladığını biliyoruz. İstanbul, tarihi ve kültürel zenginliğiyle, sanatsal faaliyetlerin kalbinin attığı bir kent ve bu nedenle İstanbul Tiyatro Şenliği, bu kalbin ritmini yansıtan en kıymetli etkinliklerden biri. Pimapen olarak, bu türlü manalı bir şenlikte yer alan 3 aktifliğin şov sponsoru olmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Bu şenlikte sunulan eserler, dünyanın dört bir yanından gelen sanatkarların bakış açılarıyla, izleyicileri hem düşündüreceğini, hem eğlendireceğini hem de duygulandıracağını düşünüyoruz. Bu çeşit şenlikler sayesinde sanatın birleştirici gücünün toplumun her kesitine ulaşmasını ve empati yeteneğimizin daha da gelişmesine yardımcı olmasını umuyoruz ” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl “Şehri Sessize Al” projesiyle farkındalık yarattıklarını da belirten Aslan, “Tiyatrolar kentin gürültüsünden uzaklaştığımız bir kaçış noktası tıpkı vakitte. Tüm sanatseverleri şenliğe davet ediyoruz.”

15 farklı yerde çeşitli şovları izleyicilerle buluşturacak

Ercan Kesal, Nesrin Kazankaya, Bülent Emin Fayda, Çiçek Dilligil, Okan Bayülgen, Deniz Türkali, Meral Çetinkaya’nın da ortalarında olduğu pek çok tecrübeli oyuncunun da izleyicilerle buluşacağı 27. İstanbul Tiyatro Şenliği 25 Ekim’de Pina Bausch’un unutulmaz yapıtı “Café Müller” oyunu ile başlayacak. Belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından yere mahsus yapıtlara, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara kadar geniş bir yelpazede yapıta konut sahipliği yapacak olan şenlikte; dünya çapından sanatkarların yapıtları de sahnelenecek. 

Dünyaca ünlü koreograf Hofesh Shechter imzalı “Çifte Cinayet”, Danimarkalı dans tiyatrosu Uppercut’un “Bankta” isimli performansı, New Yorklu sanatçı Truscott’un İrlandalı topluluk Brokentalkers ile ürettiği “Ustalık Sınıfı” ve Türkiye’de indie müziğin temsilcilerinden Peyk’in birinci müzikali “Hamiyet” de şenlikte yer alacak. Sanatın çeşitli istikametlerini ve insan haklarını ele alan yapıtlarla İstanbul’un tiyatro sahnesini zenginleştirecek olan şenlik; Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Büyük Şığı Apartmanı, Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Fişekhane, Galatasaray Lisesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hope Alkazar, İş Kuleleri Salonu, Metro Han, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Süreyya Operası ve Şiddetli PSM olmak üzere 15 farklı yerde izleyicilerle buluşacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen