Cts. Nis 27th, 2024


Rusya’nın başşehri Moskova’da düzenlenen Rusya Güç Haftası kapsamında Rusya Devlet nükleer Güç Kuruluşu Rosatom ile Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ortasında nükleer altyapının kıymetlendirilmesi ve geliştirilmesine ait bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

Mutabakat Zaptı’na, Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanı Dr. Myo Thein Kyaw imza attı.

Taraflar, Myanmar’ın mevcut nükleer altyapı geliştirme muhtaçlıklarını belirlemeyi ve ülkede küçük modüler reaktör (SMR) inşa etme projesinin hayata geçirilmesi için gerekli öncelikli çalışma alanlarına ait bir program hazırlamayı planlıyor. Mutabakat Zaptı, nükleer altyapı geliştirme çalışmalarının, Memleketler arası Atom Gücü Ajansı’nın (UAEA) yaklaşımları ve tavsiyelerinin yanı sıra Rusya Devlet Nükleer Güç Kuruluşu Rosatom’un en âlâ uygulamaları doğrultusunda yürütülmesini öngörüyor.

İmzalanan Mutabakat Zaptı insan kaynakların eğitimi ve geliştirilmesi, Myanmar’ın nükleer güç geliştirme programına dahil olan kuruluşlarda güvenlik kültürünün geliştirilmesi alanlarında Rusya-Myanmar iş birliğinin daha da genişletilmesini öngörüyor.

Şubat 2023’te Rusya Federasyonu ve Myanmar, nükleer gücün barışçıl emellerle kullanımında iş birliği yapılmasına ait bir Hükümetler ortası Mutabakat imzalamıştı. Bu muahedenin imzalanması, Rusya ve Myanmar ortasında nükleer güç alanında iş birliğinin geliştirilmesinde dönüm noktası niteliği taşıyor. Taraflar, bilhassa Myanmar topraklarında SMR inşasına yönelik projenin hayatına geçirilmesini amaçlayan iş birliği konusunda mutabık kalmışlardı.

Hem açık denizde hem de karada SMR’lerin inşası için referans teknolojilere ve uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip Rosatom, halihazırda Yakutistan’da, RITM-200 deniz tahrik reaktörleri teknolojisine dayalı SMR inşasına yönelik bir proje yürütüyor.

SMR’ler, merkezi şebekelerden uzak bölgelerdeki tüketicilere sürdürülebilir ve sağlam güç tedariki için en uygun tahlil olarak kabul ediliyor. Bu küçük güç santrallerinin temel özelliklerini kompaktlık, modülerlik, kısa inşaat mühleti ve yüksek güvenlik standartları oluşturuyor.

Dünyanın tek yüzer nükleer güç santrali “Akademik Lomonosov” halihazırda Rusya’nın Çukotka bölgesinde işletiliyor.

Rosatom ayrıyeten Myanmar ile rüzgâr gücünün geliştirilmesi alanında faal olarak iş birliği yapıyor ve 372 MW kapasiteli rüzgâr santralleri inşa etmeyi hedefliyor. Projelerden biri için rüzgâr gücü potansiyeli değerlendirmesi, ön tasarım araştırması ve fizibilite çalışması başladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen