Cts. May 4th, 2024


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Kemeraltı esnafına İngilizce eğitimi

“Welcome to Kemeraltı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin tarihi kıymetlerinden Kemeraltı’nı dünya vitrinine çıkaracak ve turizm potansiyelini geliştirecek çalışmalarını sürdürüyor. Çarşının altyapısı baştan sona yenilenirken esnafa da mesleksel İngilizce eğitimi veriliyor.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı altyapısı ve manzarasıyla baştan sona yenileyerek ayağa kaldırmak için çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, artık de bölgeyi turistler için cazip hale getirecek yeni bir proje başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Lideri Semih Girgin ile birlikte çarşıya yaptığı seyahat sırasında esnaftan gelen talepler kıymetlendirilerek çabucak harekete geçildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Kemeraltı esnafı için mesleksel İngilizce eğitimi başlattı. Eğitimlere esnafın ilgisi büyük oldu.

Esnafımız İngilizce öğrenmeye hevesli

Kursların 29 Temmuz’dan bu yana devam ettiğini belirten Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, “Haftanın üç günü 19.00 – 21.00 saatleri ortasında 18 esnafımızla başladığımız kurslar çok verimli geçiyor. Birinci kuru tamamlayanlar artık ikinci kura devam ediyor. Esnafımız İngilizce öğrenmeye istekli ve görüyoruz ki tüm düzeyleri de alacaklar. Liderimiz Tunç Soyer Kemeraltı’na çok paha veriyor ve bu bölgeyi 24 saat yaşayan bir çekim merkezi yapmak istiyor. Esnafımız da çarşıya gelen turistlerle en âlâ biçimde bağlantı kurmak için bir irade ortaya koydu. Biz de esnafımızın mesleksel İngilizce eğitimine katkı sağlıyoruz” dedi.

Kemeraltı esnafının bir biçimde kendini yenilemesi gerekiyordu

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Lideri Semih Girgin ise, “Tunç Liderimizin Kemeraltı sevdasıyla birlikte altyapı çalışmalarına girdik. Orada önemli bir yatırım yapılıyor lakin üst yapıda da olumlu değişimler var. Kemeraltı esnafının bir biçimde kendini yenilemesi gerekiyordu. Bununla ilgili projeler geliştirdiğimizde esnafın İngilizce öğrenmesi gerektiğini söyledik. Meslek Fabrikası ile birlikte bu mevzuda fedakarlık gösteriyoruz. Her aradığımızda Meslek Fabrikası bize kapılarını açtı. Biz de esnafımıza kursu alacakları odamızı verdik.  Esnafımız çok mutlu. Ahilik kültürünü yaşatıyoruz. Unuttuğumuz bedelleri burada hatırladık. Hiç birbirini tanımayan beşerler burada kaynaştılar. Bizlere bu imkanı sağlayan Liderimiz Tunç Soyer’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Eskisinden daha özgüvenli çalışıyoruz

1972 yılından bu yana Kemeraltı Çarşısı’nda ısmarlama erkek gömleği üzerine çalıştıklarını söyleyen Ceyhan Doğan, “Kurs açıldığından bu yana hevesle devam ediyorum. Mesleksel açıdan çok katkısı oldu. Çarşıya çok sayıda turist geliyor. Adres soran da var, gömlek diktiren de var. Eskisinden daha özgüvenli çalışıyoruz artık. Bilhassa turistler geldiğinde evvelce tahminen tutuk kalıyorduk artık anlayıp kendimizi anlatabiliyoruz. Konuta gitmek yerine kursa geliyoruz. Kurs devam ettikçe biz de devam edeceğiz” dedi.

Turistlerle sohbetlere başladım

Turistik El Sanatları Çarşısı’nda esnaflık yapan Mihrican Bal, “Kendi ürettiğim takıları satıyorum. Bir yıldan beri bu çarşının içerisindeyim. İngilizce kursu açılacağını duyar duymaz bu fırsatı kıymetlendirmek istedim. İş çıkışı İngilizce dersi alıyorum. Daha evvel eğitimim vardı lakin pratik yapıp hatırlamak çok uygun oldu. Hafif hafif turistlerle sohbetlere başladım. Haftada üç gün mesaim uzamış oluyor lakin dükkanımın yakınında kursu aldığım için çok mutluyum” diye konuştu.

İş çıkışında yorgun olsak da bu kursa gitmeye değiyor

Kemeraltı Çarşısı’ndaki eczanede dermokozmatik uzmanı olarak misyon yapan Yıldız Koçyiğit, “Çarşımızı çok sayıda turist ziyaret ediyor ve biz anlaşmakta zorlanıyorduk. Artık tek başıma turistlerle anlaşabiliyorum. Bilhassa mesleksel olduğu için kurs pek verimli oluyor. Kurs saatlerini de Meslek Fabrikası iş çıkış saatlerimizde olacak biçimde ayarladı. İş çıkında yorgun olsak da bu kursa gitmeye değiyor. Vaktimizi verimli harcıyoruz” halinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen