Pts. May 6th, 2024

Pumpkin Spice Latte (Baharatlı Balkabağı Soslu Kahve) Tanımı İçin Malzemeler

  • Yarım kilo balkabağı
  • Yarım litre süt
  • 2 çubuk tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Yarım muskat rendesi
  • 4 yemek kaşığı şeker (Şeker severlerin isteğine bağlı)

Kahvesi için;

  • 400 ml sıcak su
  • 24 gram kahve (French press için kalın öğütülmüş)

Kreması için;

  • 1 paket süt kreması
  • 2 tatlı kaşığı bal

Pumpkin Spice Latte (Baharatlı Balkabağı Soslu Kahve) Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

  1. Yarım litre sütü tencereye boşaltıp içine balkabağını doğrayın.
  2. Tarçınları, zerdeçalı, vanilyayı, muskat rendesini ekleyip 20 dk. Orta ateşte kaynatın. (ben şekersiz yapıyorum lakin malum kahve dükkanlarında şekerli olduğu için içine bu evrede istediğiniz ölçüde şeker katabilirsiniz. İsterseniz son evrede kahveyi birleştirirken katın)
  3. Balkabağınız kaynarken 1 paket süt kreması ile 2 tatlı kaşığı bal çırpıp kenarda hazır bekletin.(bu kademede da dilerseniz hazır krema kullanıp sıkma torbasına koyarak kenarda hazır bekletebilirsiniz. Eserim sıcak olacağı için kremşanti yerine süt kremasını tatlandırıp kullanmayı tercih ediyorum).
  4. Su ısıtıcısında 400 ml su koyup kaynatın (ben 2 kişilik yaptım) suyunuz kaynadıktan sonra ısıtıcıyı kapatın ve suyun 1 dk soğumasını bekleyin. Bu süreç çok değerli zira 92 °c üzerinde kaynar su koyarsanız kahveyi kaynamaya maruz bırakırsınız, şahit asit filtrelenmeye başlar, kahveniz acılaşır ve buruk bir tat alırsınız. Max. 92 °c de (min. 85 °c) birkaç saat birebir sıcaklıkta demlemeye bırakırsanız kinik asit filtrelemiş olursunuz yani kahvenizin aroması lezzetli olacaktır.
  5. Birkaç saat beklemek uzun sürer dediğinizi duyar üzereyim o vakit asgarî 4 dk demlemek kâfi. Kinik asit filtrelememiş olsanız bile buruk tat da elde etmemiş olacaksınız 😉.
  6. 24 gram kahve üzerine 1 dk soğumaya bıraktığınız sıcak suyu ekleyip 4 dk demleyin. (kişi başı 200 ml’de 12 gram kahve kullanıyorum, sizde kişi başı hesap yapıp gr’ını ayarlayın. Ben orta kavrulmuş çekirdek kullanıyorum ve demlemeyi de orta yapıyorum).
  7. Demlenmeyi beklerken sütte pişirdiğiniz sosun içinden tarçın kabuklarını çıkarıp balkabaklarınızı püre yapın.
  8. Fincanlarınızın yarısına balkabağı püresi geri kalan yarısına demlediğiniz kahvenizi koyun (şekerseverler başta şeker koymadıysanız bu sırada test edin ve gereksiniminiz varsa bu kademede da şeker kullanabilirsiniz) üzerine istediğiniz kadar krema koyup, tarçın tozu serpin.

Sonbahar aylarında, yağmur eşliğinde kitabınızı okurken içinizi ısıtacak tanım ile afiyet olsun ☕️.

Not: artan pürenizi 3 güne kadar buzdolabında koruma edebilir tekrar kullanmak istediğiniz de istediğiniz kadar ölçüsü ısıtıp tekrar kahve demleyerek tüketebilirsiniz.

Pumpkin Spice Latte (Baharatlı Balkabağı Soslu Kahve) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen