Çar. May 1st, 2024


Üsküdar Üniversitesi, yeni akademik yıla merhaba dedi

Yeni akademik yılın birinci dersini, Prof. Dr. Hasan Mandal verdi

Üsküdar Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı açılışı, düzenlenen merasimle gerçekleştirildi. Yeni akademik yılın birinci dersini TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal verdi. 

Osmanlı’dan günümüze toplumda 2 türlü kimlik ortaya çıktığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iki kutup ortasında Türkiye’de bir gelgitler yaşandığını ve bunun kültür karmaşasına neden olduğunu söyledi. Bu durmu bir kimlik krizi olarak pahalandıran Tarhan, Cumhuriyet’in 100. yılında bu kimlik krizini aşmak için yapılacak şeyler olduğunu kelamlarına ekledi. 

Davranış bilimleri ve sıhhat alanında ülkemizin birinci tematik üniversitesi olarak yola çıkan, tıp, sıhhat, bilim ve teknoloji başta olmak üzere farklı alanlara yönelik pek çok akademik çalışmanın öncülüğünü yürüten Üsküdar Üniversitesi, 2023-2024 Akademik Yılını merasimle açtı. 

Üsküdar Üniversitesi yeni akademik yılın birinci dersini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal verdi. Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Acil Tahlil Gerektiren Zahmetlere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı’  başlıklı sunum yaptı .

Prof. Dr. Nevzat Tarhan açılış konuşması yaptı

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonundaki merasimin açılış konuşması, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve İdare Üst Şurası Lideri Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından yapıldı. 

Konuşmasına “Yeni akademik yılımız iyi olsun.” diye başlayan Tarhan, koridorlar öğrencilerle şenlendikçe üniversite havasının solunduğunu, üniversitelerin yalnızca bilgi aktarılan yer değil, aslında sosyalleşilen, kültür transfer alanları olduğunu söyledi.

O kurucu takıma çok şey borçluyuz…

Prof. Dr. Tarhan, açılışla ile Cumhuriyet’in 100. Yılı merasimlerinin birleştiğini tabir ederek, 

“İstanbul işgal edildiği periyotta Anadolu’da bir hareket uyandı, tarihçilerin de söylediği üzere o zamanki İstanbul hükümetinin de sessizce desteklediği bir hareket… O hareketteki kurucu takıma çok şey borçluyuz. Kurucu başkan Mustafa Kemal Atatürk ve askeri takımlar, hepsine çok şey borçluyuz.” dedi.

Kültürel karmaşamız hala devam ediyor

Cumhuriyetin 100. Yılının kutlanmasının değerine işaret eden Tarhan, bir idare biçiminden öteki bir idare biçimine geçmek üzere olayların travmatik olaylar olduğunu, bu çeşit olayları da yanlışsız ve sağlıklı bir biçimde aşmak gerektiğini tabir etti.

Osmanlı Devletinden Cumhuriyete geçerken baba kaybı üzere büyük bir toplumsal yapısı, bedeli olan Ortadoğu’yu 400-500 yıl kardeşce yöneten, çok hoş izler bırakan imparatorluğun devredildiğini antalatan Tarhan, “Biz bu türlü bir ecdadı bırakıp Cumhuriyeti kurarken matemimiz  yaşayamadık, eksiksiz yas haline getirdik. Bunun sonucunda da kültürel karmaşamız hala devam ediyor.” halinde konuştu.

Toplumdaki kutuplaşma, hayat şekli kutuplaşmasının eski ile barışarak, eskinin artılarını da eksilerini de görerek düzeleceğine dikkat çeken Tarhan, geçmişin yok sayılarak geçiş yapmaya çalışıldığını lisana getirdi.

Cumhuriyetin 100. Yılında kimlik krizini aşmak için yapılacak çok şey var 

Prof. Dr. Tarhan, şunları kaydetti:

“Şu an da toplumda 2 türlü kimlik ortaya çıkmasının sebeplerinden birisi de bu. Biri tam Batıyı kutsallaştırmış bir toplum, bir küme da anakronik dediğimiz Osmanlıyı yalnızca gelenekçi bir formda savunanlar… İki kutup ortasında Türkiye bir nevi gelgitler yaşıyan bir kültürler karmaşası… Bu bir kimlik krizidir. Kültürel kimlik krizidir, sosyolojik kimlik krizidir. Bunu,  100. Yılında bu kimlik krizini aşmak için yapılacak şeyler var.”

Cumhuriyetin kuruluş devrindeki üzere olmadığını da anlatan Tarhan, şöyle devam etti:

“Cumhuriyetin birinci yıllarındaki üzere, dünyada birebir konjonktürü bugün yaşıyormuş üzere davranmak, ‘100 kişinin kellesini keseceksin bu beşerler bu türlü düzelir’ diyerek totaliter bir yaklaşımı savunmak anakronizmdir. Cumhuriyetin de kendi evrimi var içerisinde. 1950’de demokratikleşti, artık de daha çok global oluyor. Cumhuriyetin temeli tabir özgürlüğünün olması. Tabir özgürlüğü olduğu yerde fikirler çarpışır. Fikirler çarpışınca hakikatlar ortaya çıkar. Bu nedenle özgürlükçü bir Cumhuriyetin, özgürlükçü bir demokrasinin olduğu bir Cumhuriyete yanlışsız geçiş yapmamız çok kıymetli.” 

BM, Gazze’deki tahlili kilitliyor

Konuşmasında İsrail-Filistin konusuna da dikkat çeken Tarhan, BM’nin yapısının Gazze’deki tahlili kilitlediğini söyledi.

Tarhan, BM’nin Dünya Parlamentosu üzere olması gerektiğini lisana getirerek, şuanda BM’nin otoriter ve totaliter bir idare üslubunda olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Tarhan, “Cumhuriyetin 100. Yılında gönül isterdiki şu coğrafyadan en az 5-6 tane fizik mükafatı, kimya mükafatı, matematik üzere mükafatlar çıksaydı, maalesef çıkmadı.” diye konuştu.

Doğru soru sorabilmenin soruya karşılık vermekten daha kıymetli olduğuna vurgu yapan Tarhan, Türkiye’nin kimlik karmaşasını aşacağına da kelamlarına ekledi.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Gençleri geleceğe hazırlıyoruz”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör de yaptığı konuşmada, üniversite olarak az vakitte çok işler yaptıklarını lisana getirerek, güçlü akademik takımlarla insan odaklı bakış açısıyla gençleri geleceğe hazırladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Hasan Mandal’dan birinci ders: “Acil Tahlil Gerektiren Zahmetlere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı”  

Yeni akademi yılın birinci dersini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal verdi. “Acil Tahlil Gerektiren Zahmetlere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı” başlıklı bir sunumla öğrencilere konuşan Prof. Dr. Hasan Mandal, “2023-2024 akademik yılının güzel olmasını, kelamda değil aksiyonda olmasını diliyorum. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olması sebebiyle bu daveti manalı buldum. Gerçek bir halde anladığımız taktirde gelecek Türkiye yüzyılını konuşacağız.” dedi.

Görevimiz, bilim teknoloji ve yenilik üretmek!

Bir taraftan Cumhuriyetimizin gelecek yüzyılına hazırlanırken bir taraftan da ne yazık ki Gazze’de yaşananlara da şahit oluyoruz.” diye konuşan Mandal,  şöyle devam etti:

“Üniversitede öğrenci ve hocalardan yakınlarını kaybedenler var. Allahtan rahmet diliyorum. Bu duruma seyirci kalmak mümkün değil, fakat seyirci kalmayıp, neyi nasıl yapacağımız da kıymetli. Bizim burada temsiliyet noktasında misyonumuz bilim teknoloji ve yenilik üretmek. Şu anda buna olan muhtaçlık geçmişten çok daha fazla. Geçmişte tercihti artık mecburilik. Daha çok bilim üretmek, bilimi kıymete dönüştürmek, dünden daha fazla sorumluluğumuz içinde. Dünden daha fazla öğrenci yetiştirmek ve öğrenciyi yetiştirirken yalnızca bilgiyi aktarmak değil, onu bilgiyi kullanabilir hale getirmek…”

Prof. Dr. Mandal, Üsküdar Üniversitesinden 18 lisans öğrencisinin TÜBİTAK bursiyeri olduğunu hatırlatarak, 2018-2023 yılları ortasında Üsküdar Üniversitesi’nden 233 şahsa nitelikli insan geliştirme takviyesi verildiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Bilim Mükafatları sahiplerini buldu 

Törende, ‘Bilim Liderliği Ödülü’ TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından, ‘Genç Bilim İnsanı Ödülü’ Prof. Dr. Hasan Mandal ve Prof. Dr. Nazife Güngör tarafından Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan’a ve ‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı  Ödülü’ ise geliştirdikleri projeleri ve aldıkları mükafatları dolasıyla Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine ve danışmanlarına verildi. Rektör Yardımcı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk mükafatları takdim etti.

‘Üsküdar Üniversitesi Özel Ödülü’  Türkiye A Ulusal Voleybol Ekibine verildi

Törende ‘Üsküdar Üniversitesi Özel Ödülü’ de Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Üsküdar Üniversitesi  Mütevelli Heyeti Lideri Furkan Tarhan ve Prof. Dr. Nazife Güngör tarafından Türkiye A Ulusal Voleybol Kadrosu adına Milli Voleybolcu ve Üsküdar Üniversitesi İrtibat Fakültesi Görsel Bağlantı Tasarımı Kısmı 1. Sınıf Öğrencisi İlkin Aydın’a verildi. 

Şampiyonlukta giydiği imzalı formasını ikram etti. 

İlkin Aydın, şampiyonluk müsabakalarında giyidiği ve üzerinde Ulusal grubundan oyuncu arkadaşlarının imzası bulunan formasını armağan etti. 

Aynı vakitte Üsküdar Üniversitesi Bağlantı Fakültesi Görsel Bağlantı ve Tasarım Kısmı öğrencisi olan Ulusal voleybulcu Birincinin Aydın, merasimde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de hem meslek sahibi olup hem de okul okumanın ne kadar güç olduğunu bildiğinizi düşünüyorum. Bu fırsatı bana verdiğiniz için çok teşekkür ederim, zira spor ne kadar bir meslek haline gelse de olabilecek sakatlıklardan dolayı her vakit durma noktasına gelebiliyor. O nedenle ben her vakit elimde bir diplomam olsun istedim. Bu vakte kadar da çabalıyordum, şu anda Üsküdar Üniversitesinde olduğum için çok memnunum. Bu fırsatı bana veren herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Törenle cübbelerini giydiler

Yeni Akademik Yıl Açılış Merasimi kapsamında Akademik Yükseltme ve Cübbe Giyme merasimi de düzenlendi. 

Törende Doçentlikten Profesörlüğe, Doçentliğe ve Doktorluğa yükseltilen akademisyenlere cübbeleri giydirildi.

Tören aile fotoğrafıyla sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen