Cts. Nis 27th, 2024


Yılın en keyifli vakti yeni yıl başlangıcı, bol indirimler ve tatil coşkusuyla karşılanıyor. Lakin, bu periyotta dolandırıcılar da boş durmuyor. Tam da herkesin eğlendiği ve gardını düşürdüğü bu periyotlar için Kaspersky uzmanları, şahsî bilgilerinizin ve paranızın peşinde olan dolandırıcılara karşı uyarıyor.  

Dolandırıcılar, ferdî bilgilerinizi ve paralarınızı çalmak maksadıyla, yeni yıl indirim dönemi etrafında kurulan tuzakları yeni yıl armağanları üzere gizliyorlar. Kaspersky uzmanları, bu periyotta ortaya çıkan yeni kimlik avı olaylarını tespit etti: 

  1. Kişisel hesapları gaye alan kimlik avı dolandırıcılığı

Bazı kimlik avı siteleri, farklı görünümler altında kullanıcıların şahsî toplumsal medya ve iletileşme hesaplarına sızarak bilgi elde etmeyi amaçlıyor. Sizden bilgi talep ederler ve siz bu bilgileri gönderdiğinizde direkt dolandırıcıların eline geçiyor. Bu biçim kimlik avı taarruzlarından biri geçtiğimiz günlerde Singapur’da görüldü. Dolandırıcılar, yeni yılda Singapur Maliye Bakanlığı’ndan ödeme yapılacağı vaadiyle bireyleri gaye alan sofistike bir kimlik avı sitesi oluşturdu. Bu aldatıcı site, bakanlığın kurumsal kimliğini taklit ederek güvenilirlik havası verecek halde tasarlanmıştı. Ödemeyi almak isteyen ziyaretçilerden Telegram hesap bilgilerini girmeleri isteniyordu.

Kullanıcı Telegram hesap bilgilerini girdikten sonra, dolandırıcılar hesaba tam erişim sağladı. Bu da potansiyel olarak dijital kimlik hırsızlığına, özel konuşmalara erişime ve daha fazla makus niyetli faaliyet için kurbanı taklit etme fırsatına yol açtı.

2. Yeni yıl ikramları vaat eden ve bankaları taklit eden kimlik avı siteleri

 Mucizelere inananları tuzağa düşürmek için tasarlanan bir öteki oltalama tekniği de bankaları işin içine katan bir piyango çekilişi oldu. Yılbaşı gecesi sürpriz ve armağan vakti olduğundan, dolandırıcılar kurbanlarını banka bilgilerini elde etmelerine davet eden kimlik avı sitelerine yönlendirdiler.

Yeni yıl dolandırıcılığının bir örneğinde bilhassa Filipin vatandaşları gaye alındı. Bu usulde bireyler, para kazanma talihi elde etmek için çark çevirmeleri gereken bir web sitesine davet edildi. Çarkın çevrilmesinden sonra kullanıcılara kelamda kazandıkları armağanlar gösterildi ve paranın yatırılabileceği bankalar ortasından seçim yapmaları istendi.

Kullanıcılar seçimi yaptıktan sonra kendilerini gerçek çevrimiçi bankacılık arayüzlerini taklit etmek üzere tasarlanmış kimlik avı sitelerinde buldular. Bu aldatıcı taktik, dolandırıcılığın son atılımıydı ve kurbanların bankacılık kimlik bilgilerine ve nihayetinde paralarına erişim sağlayarak dolandırmayı amaçlıyordu.

3. İçinden Pokémon çıkmayan geçersiz yeni yıl kripto ikram kutuları

Kripto para piyasasında riskler son derece yüksek. Bir Bitcoin’in onda birine sahip bir cüzdanı çalmak bile dolandırıcılara değerli bir çıkar sağlıyor. Bu nedenle dolandırıcılar inandırıcı kimlik avı e-postaları ve siteleri oluşturmak için çok uğraş harcıyorlar. Böylelikle kullanıcının kurulan tuzağı fark etmesini zorlaştırıyorlar.

Böyle bir olayda dolandırıcılar, kullanıcıların fizikî koleksiyon modüllerini token’a dönüştürmelerine imkan tanıyan Courtyard.io sitesinin resmi teklifini kopyalayan bir kimlik avı sayfası oluşturdular. Orjinal Courtyard.io sitesi kullanıcıları kayıt olmaya ve Pokémon kartı içeren bir yılbaşı kutusu satın almaya davet ediyordu. Dolandırıcılar tıpkı teklifi içeren farklı bir kimlik avı sayfası oluşturdu. Lakin sürpriz kutuyu almak için ziyaretçilerin bir kripto cüzdanına bağlanması gerekiyordu ve bu da paralarının çalınmasıyla sonuçlandı.

Kaspersky Kıdemli Web İçeriği Analisti Olga Svistunova, şunları söylüyor: “Dolandırıcılar son derece yaratıcı ve kurnazdır. Bu nedenler bilinmeyen e-postalardan gelen özel teklifleri iki sefer denetim etmeniz gerekiyor. Neyse ki burada sağlam bir müttefikimiz var: Şahsî bilgilerinizi ve paranızı koruyacak, makus niyetli şahısların keyfinizi kaçırmasını önleyecek kapsamlı bir siber güvenlik tahlili.”

Kaspersky uzmanları, ikram mevsimiyle temaslı dolandırıcılıklardan kaçınmanız için aşağıdaki kolay ipuçlarını öneriyor:

1. Kaynağı doğrulayın. Herhangi bir özel teklifle irtibata geçmeden evvel, kaynağın meşruiyetini doğrulayın. Teklif bilinen bir marka yahut kuruluştan geliyorsa, armağan kampanyalarını doğrulamak için resmi web sitelerini yahut toplumsal medya kanallarını denetim edin.

2. Site adresini adres çubuğuna elle yazın. E-postadaki irtibatları açmayın. Bunlar bir kimlik avı teması olabilir. Bir web sitesini açmanız gerektiğinde, e-postadaki rastgele bir irtibata tıklamak yerine URL’sini adres çubuğuna elle yazmak her vakit daha düzgündür.

3. Berbat niyetli teklifteki ipuçlarına karşı uyanık olun. Gerçek olamayacak kadar düzgün görünen tekliflere karşı dikkatli olun. Örneğin çok az bir gayretle büyük ölçüde para yahut kıymetli mükafatlar kazanmak üzere. Kripto para süreçleri kelam konusu olduğunda da bu durum geçerlidir. Dolandırıcılar teklifi geçerli göstermek için ellerinden geleni yapacaktır.

4. Şahsî bilgilerinizi paylaşmayın. Gerçek ikram dağıtımları nadiren hassas ferdî bilgileri evvelden ister. Banka hesap numaralarınız, şifreleriniz yahut kimlik numaralarınız üzere detaylar isteyen rastgele bir talebe karşı dikkatli olun.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen