Çörek Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kuru maya
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta (sarısını yüzeyi için ayıralım)
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı un
İç harcı için;
- 2 adet orta uzunluk haşlanmış patates
- İsteğe nazaran baharat
Çörek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk evvel 2 adet patatesi haşlayalım. Haşlanan patatesi soğumadan püre haline gelinceye kadar ezelim daha sonra istediğiniz baharatı ek edebilirsiniz.
- Patatesli iç harcımız soğurken biz de hamurumuzu yoğurmaya geçelim.
- Uygun bir yoğurma kabının içerisine 2 su bardağı ılık sütü alalım. Sütümüz kesinlikle ılık olsun mutlaka kaynar yahut soğuk olması su bardağı ölçüm 200 milim.
- Daha sonra üzerini bir yemek kaşığı toz şeker ve 1 paket kuru maya ek edelim ve şekerler eriyene kadar karıştıralım .
- Daha sonra üzerine bir çay kaşığı sıvı yağ, 1 adet yumurtanın beyazı sarısını yüzeyi için ayıralım.
- Bir buçuk tatlı kaşığı kadar tuzu ve denetimli bir halde unumuzu ek edelim bu tanımında toplamda 5 su bardağı un kullandım hamuru güzelce karıştıralım birazcık yoğuralım.
- Tam yoğurma kademesin ortasında içerisine oda sıcaklığında bir yemek kaşığı aşağı üst 50 gram kadar tereyağı ek edelim ve yoğurmaya devam edelim.
- Tereyağı ek ettikten sonra hamur yumuşayacak tekrar tekrar un ek edip, hamuru katılaştırmayalım.
- Kısa bir müddet yoğurduktan sonra hamur kıvamını alacaktır hamurun üzerini kapatalım ve 15-20 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
- Mayalanan hamuru tezgahın üzerine alalım tezgahın üzerine ve hamurun üzerine unlayalım ve hamurumuzun şöyle bir mayasını alalım.
- Daha sonra yuvarlak beze formu verelim elimizde yahut merdane ile birazcık büyütelim. Daha sonra tam ortasına iç harcını yani patates ve iç harcını yerleştirelim kenarlarını kapatarak tekrar beze hali verelim.
- Üzerine çok hafif bir biçimde unlayarak çöreğimizi pişireceğimiz tepsinin boyutuna nazaran açalım yani büyütelim tepsinin içerisine bir yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayalım her tarafına yağı sürelim.
- Üzerine açmış olduğumuz çöreği yerleştirelim, elimizde bir düzenleyelim her tarafa eşit olması için.
- Daha sonra üzerine istediğiniz üzere dilimlere kesebilirsiniz ben baklava dilimi yapmayı tercih ettim bu tanımı nitekim çok da yakıştı üzerini kapatalım yeniden bir 10-15 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
- Üzerine sürmek için ayırmış olduğumuz bir adet yumurta sarısının içerisine yarım yemek kaşığı süt ek edelim ve karıştıralım çöreğimizin her tarafına değecek biçimde sürelim.
- Üzerine halde gördüğünüz üzere bir sırasına çörek otu 2 sırasına susam olacak biçimde süsledim istediğiniz üzere süsleme yapabilirsiniz ve çöreğin.
- Önceden ısıtmış olduğum 180 derecelik fırında ben 25 dakika pişirdim. pişme müddeti fırından fırına değişebilir kesinlikle denetimli olalım.
- Çöreğimiz piştikten sonra üzerine kapatalım bir 5-6 dakika kadar kendi buharında dinlendirelim böylelikle daha lezzetli olacaktır.
- Daha sonra çöreğinizi servis edebilirsiniz günün her öğünde gönül rahatlığıyla bu tanımı deneyebilirsiniz.
Çörek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı