Paz. May 5th, 2024

Çörek Tanımı İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (sarısını yüzeyi için ayıralım)
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 2 adet orta uzunluk haşlanmış patates
  • İsteğe nazaran baharat

Çörek Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

  1. İlk evvel 2 adet patatesi haşlayalım. Haşlanan patatesi soğumadan püre haline gelinceye kadar ezelim daha sonra istediğiniz baharatı ek edebilirsiniz.
  2. Patatesli iç harcımız soğurken biz de hamurumuzu yoğurmaya geçelim.
  3. Uygun bir yoğurma kabının içerisine 2 su bardağı ılık sütü alalım. Sütümüz kesinlikle ılık olsun mutlaka kaynar yahut soğuk olması su bardağı ölçüm 200 milim.
  4. Daha sonra üzerini bir yemek kaşığı toz şeker ve 1 paket kuru maya ek edelim ve şekerler eriyene kadar karıştıralım .
  5. Daha sonra üzerine bir çay kaşığı sıvı yağ, 1 adet yumurtanın beyazı sarısını yüzeyi için ayıralım.
  6. Bir buçuk tatlı kaşığı kadar tuzu ve denetimli bir halde unumuzu ek edelim bu tanımında toplamda 5 su bardağı un kullandım hamuru güzelce karıştıralım birazcık yoğuralım.
  7. Tam yoğurma kademesin ortasında içerisine oda sıcaklığında bir yemek kaşığı aşağı üst 50 gram kadar tereyağı ek edelim ve yoğurmaya devam edelim.
  8. Tereyağı ek ettikten sonra hamur yumuşayacak tekrar tekrar un ek edip, hamuru katılaştırmayalım.
  9. Kısa bir müddet yoğurduktan sonra hamur kıvamını alacaktır hamurun üzerini kapatalım ve 15-20 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  10. Mayalanan hamuru tezgahın üzerine alalım tezgahın üzerine ve hamurun üzerine unlayalım ve hamurumuzun şöyle bir mayasını alalım.
  11. Daha sonra yuvarlak beze formu verelim elimizde yahut merdane ile birazcık büyütelim. Daha sonra tam ortasına iç harcını yani patates ve iç harcını yerleştirelim kenarlarını kapatarak tekrar beze hali verelim.
  12. Üzerine çok hafif bir biçimde unlayarak çöreğimizi pişireceğimiz tepsinin boyutuna nazaran açalım yani büyütelim tepsinin içerisine bir yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayalım her tarafına yağı sürelim.
  13. Üzerine açmış olduğumuz çöreği yerleştirelim, elimizde bir düzenleyelim her tarafa eşit olması için.
  14. Daha sonra üzerine istediğiniz üzere dilimlere kesebilirsiniz ben baklava dilimi yapmayı tercih ettim bu tanımı nitekim çok da yakıştı üzerini kapatalım yeniden bir 10-15 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  15. Üzerine sürmek için ayırmış olduğumuz bir adet yumurta sarısının içerisine yarım yemek kaşığı süt ek edelim ve karıştıralım çöreğimizin her tarafına değecek biçimde sürelim.
  16. Üzerine halde gördüğünüz üzere bir sırasına çörek otu 2 sırasına susam olacak biçimde süsledim istediğiniz üzere süsleme yapabilirsiniz ve çöreğin.
  17. Önceden ısıtmış olduğum 180 derecelik fırında ben 25 dakika pişirdim. pişme müddeti fırından fırına değişebilir kesinlikle denetimli olalım.
  18. Çöreğimiz piştikten sonra üzerine kapatalım bir 5-6 dakika kadar kendi buharında dinlendirelim böylelikle daha lezzetli olacaktır.
  19. Daha sonra çöreğinizi servis edebilirsiniz günün her öğünde gönül rahatlığıyla bu tanımı deneyebilirsiniz.

Çörek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen