Cts. Nis 27th, 2024

Patatesli Çörek Tanımı İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (sarısını yüzeyi için ayıralım)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağından 1 parmak eksik un

İç harcı için;

  • 2 adet küçük uzunluk kuru soğan
  • 2 adet büyük uzunluk patates
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Toz biber
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası

Patatesli Çörek Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

  1. Bir yoğurma kabın içerisine bir su bardağı yoğurt, üzerine 2 adet yumurta yumurtanın beyazını hamur için kullanalım sarısını ise çöreklerimizin yüzü için kullanacağız.
  2. Daha sonra bir yemek kaşığı toz şeker 1 paket kuru maya ek edip, şekerler eriyene kadar karıştıralım. Daha sonra üzerine yarım su bardağı sıvı yağı ve unun bir ölçüsünü ek edelim.
  3. Daha sonra üzerine bir tatlı kaşığı tuzu ek ettikten sonra unun tamamını denetimli bir biçimde ek edelim.
  4. Bu tanımımda 4 su bardağından bir parmak eksik un kullandım güzelce yoğuralım, hamurumuzun yumuşacık olması gerekiyor pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğuralım.
  5. Daha sonra üzerini kapatalım ve 20 dakika kadar mayalanmaya bırakalım hamurumuz mayalanırken biz de iç harcını hazırlayabiliriz.
  6. İç harcı için; 2 adet büyük ve uzunluk patates ve 2 adet küçük uzunluk kuru soğan kullandım. Kuru soğanı ve patatesi küçük küçük doğrayalım, isterseniz rendele edebilirsiniz.
  7. Daha sonra uygun bir tavanın içerisinde yarım çay bardağı sıvı yağını alalım üzerine küçük küçük doğramış olduğumuz patates ve soğanı ek edelim güzelce karıştıralım.
  8. Daha sonra baharatları ek edelim baharatları damak zevkinize nazaran farklı baharatlar yahut kullandığım baharatları biraz azaltabilir yahut çoğaltabilirsiniz. Ben birer çay kaşığı kadar pul biber karabiber, toz biber kullandım ve bir tatlı kaşığı tuz kullandım.
  9. Daha sonra yarım yemek kaşığı domates salçası kullandım güzelce karıştırdıktan sonra yarım çay bardağı suyu ek ettim ve kapağını kapattım orta ateşte pişirdim.
  10. İç harcının büsbütün soğuması gerekiyor bu nedenden ötürü iç harcını başka bir kabın içerisine aldım. Daha sonra hamurum da yeteri kadar bezelendi.
  11. Hamurumu tezgahın üzerine aldım şöyle bir mayasını aldım birinci başta maya kokmaması için daha sonra 8 adet bezi aldım.
  12. Bezeleri bir servis tabağı büyüklüğünde küçük uzunluk servis tabağı büyüklüğünde açtım yani fırın tepsisine 4 tane yerleşecek halde düşünebilirsiniz.
  13. 8 tane bezemin hepsini tıpkı büyüklükte açtıktan sonra yağlı kağıt sermiş olduğum fırın tepsime 4 adedini yerleştirdim ve iç harcını tam ortasına yerleştirdim.
  14. Kenarlarına da elimle yaydıktan sonra başka 4 bezeyi de üzerine kapattım. Birinci evvel parmak uçlarımda kenarlarını yapıştırdım.
  15. Daha sonra kenarlarını alta gerçek katladım zira çöreklerimiz çok hoş bir formda kabaracağı için kenarlarından açılma olmaması için ve üzerini kapattım, bir 15 dakika kadar mayalanmaya bıraktım.
  16. 15 dakika mayalanması kâfi daha fazla mayalanmaya bırakmayalım.
  17. Üzerine ben çay bardağı ile süsledim dilerseniz çatal yahut kaşık ile de süsleme süreci yapabilirsiniz yahut hiçbir formda süslemiş süreci yapmayın o formda bile çok hoş olacaktır.
  18. Daha sonra üzerine ayırmış olduğumuz iki adet yumurta sarısını her tarafına değecek halde bol bir formda sürdüm ve yüzeyini süslemek için susam ile haşhaş kullandım.
  19. Daha sonra çöreklerimi evvelden ısıtmış olduğum 180 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirdim. Pişme mühleti fırından fırına değişebilir lütfen bu basamakta denetimli olalım yüzeyi güzelce kızarana kadar pişirelim.
  20. Pişen çöreklerinizin üzerini kapatın ve bir 10 dakika kadar kendi sıcağında dinlendirin böylelikle daha hoş kıvamı olacak kendi buharında dinlenmiş olacak daha sonra servis yapabilirsiniz .

Deneyecek arkadaşlar şimdiden afiyet olsun.

Patatesli Çörek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen