Per. Nis 25th, 2024


Konak Belediye Lideri ve İzmir Büyükşehir Belediye Lider Aday Adayı Abdül Batur, Türkiye’de “Engelli çocuğuma ben ölünce ne olacak?” diye tasayla yaşayan binlerce ailenin yüreğine su serpecek bir projeyi gündeme taşıdı. Batur, İzmir’de 7 gün 24 saat hizmet vererek çocukların bakımını üstlenecek dev bir kompleks kurmak istiyor.

Konak Belediye Lideri ve İzmir Büyükşehir Belediye Lider Aday Adayı Abdül Batur, Narlıdere ve Konak’ta engelli çocuklara ve ailelerine hizmet sunan çalışmalarının akabinde maksat büyüttü. Konak’ta vazifeye gelir gelmez birinci iş olarak kurduğu ve “en hoş hizmetimiz” olarak nitelendirdiği Manisiz Hayat Köyü’nde zihinsel engelli çocukların hayata bağlanmasına şahit olduklarını söyleyen Batur, “Engelli çocuğuma ben ölünce ne olacak?” diye telaşla yaşayan ailelerin gözünü geride bırakmayacak, 7 gün 24 saat hizmet vererek çocukların bakımını üstlenecek dev bir kompleksi İzmir’de kurmak istediğini söyledi.

 

“Gerçekten bir mucize gibi”

Engelli ailelerin büyük meselelerle gayret ettiğine dikkat çeken Batur, “Bu ailelerimizin yaşadıklarını başına gelmeyen anlayamaz. Biz Narlıdere Belediye Başkanlığı devrinde Türkiye’de bir birinci olarak engelli çocuklarımıza ve ailelerine hizmetler sunduk. Onların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalar yaptık. Çocuklarımıza yönelik çalışmalarımızın yanı sıra ailelerimizin toplumsallaşabilmesi ve günlük rutin içinde işlerini yapabilmesi için de çabaladık. Ebeveynler çocuklarını bize bırakarak, gözleri geride kalmadan işlerini hallediyor, sosyalleşebiliyordu. Konak’ta misyona geldiğimizde de süratle harekete geçtik ve birinci icraatlarımızdan biri olarak Manisiz Ömür Köyü’müzü kurduk. Bizim en hoş çalışmamız oldu; zira orada engelli çocuklarımızın ve ailelerin hayata nasıl bağlandığını görmek nitekim bir mucize üzere. Lakin bu çalışmaların gelişmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

“Gözünüz artta kalmasın, diyebilmeliyiz”

Engelli ailelerin “Ben ölünce çocuğuma ne olacak?” kaygısının bugün toplumun görünmeyen en büyük yaralarından biri olduğuna dikkat çeken Lider Batur, “Bunu nasıl derin bir acı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Biz bu ailelere ‘Gözünüz geride kalmasın’ diyebilmeliyiz. Bu nedenle Türkiye’ye örnek olacak, dev bir kompleksi İzmir’de kurmak istiyoruz. Deneyimimize güvenerek, bunu da çok süratli ve tastamam yapacağımızı biliyoruz. Bu tesis 7 gün 24 saat çalışarak engelli çocuklarımızı ve ailelerini hayata bağlayacak, bakacak kimsesi olmayan çocuklarımızın da bakımını üstelenecek. Biz bu sorunu en kısa müddette çözerek, ailelerimizin yüreğine su serpmek istiyoruz. Bu bizim en temel görevlerimizden biri olmalı” dedi.

  

547 çocuğa fiyatsız değerlendirme

Konak Belediyesi Manisiz Ömür Köyü’nü, Engelli Bireyleri Müdafaa ve Eğitim Vakfı’yla (EBKOV) birlikte Tepecik’te kurdu. Başkan Batur’un “En hoş çalışmamız” diyerek tanımladığı Konak Manisiz Hayat Köyü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde zihinsel engelli çocuklara ve ailelerine dayanak veriliyor.

On bir dönümlük bir alan üzerine konseyi merkezde 0-6 yaş öncelikli olmak üzere, engelli ve gelişimsel olarak risk altında olan çocuklar fizik tedavi rehabilitasyon programına dahil ediliyor. Uzman çocuk fizyoterapist, çocuk gelişim uzmanı ve psikolog takımına sahip merkezde 7-12 yaş ve 12-18 yaş kümeleri için takviye, tamamlayıcı ve ağır eğitim programları mevcut. Merkezde  “Hayata Devam” projesi kapsamında 18 yaş üstü yetişkin bireylerin hayata iştiraklerinin sağlanması maksadıyla iş-uğraş terapisi ve hobi atölyeleri yapılıyor.

 

17 çocuk mezun oldu

Merkez yaklaşık beş yıllık müddette 547 çocuğa fiyatsız kıymetlendirme yaptı. Mahzur durumunu, eğitsel performansı ölçen bu kıymetlendirme, erken tespit sağlayarak çocuğun hayatının planlanması için büyük ehemmiyet taşıyor. 17 çocuğun erken müdahale programıyla mezun olduğu merkezde bugün 180 bireye hizmet veriliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen