Per. Nis 25th, 2024


Yeni yıla sayılı saatler kala yılbaşı gecesine yönelik planlar da şekilleniyor. Bazıları yeni yılı dışarıda karşılamaya hazırlanırken bazıları ise sevdiklerini kendi kuracakları yılbaşı sofrasında ağırlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Lakin dikkat! Gerek sofrada geçirilecek mühletin uzunluğu gerekse sofradaki yemeklerin lezzetli olması ismine katkı hususları, yağ, şeker, tuz ve kalori oranlarında çoka kaçılabilmesi sıhhat açısından kimi tehlikeleri beraberinde getirebiliyor! Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman “Yılbaşı sofralarında ölçüyü fazla kaçırmak mide ve bağırsak sıkıntılarına yol açarak gecenin hastanede acil serviste sonuçlanmasına neden olabildiği üzere, bilhassa kalp damar hastaları ve diyabet hastalarında hayati risk oluşturabiliyor. Bu nedenle gerek tüketim ölçüsü gerekse yiyeceklerin içerikleri açısından dikkatli olmak gerekiyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Işık Ecem Baydı Ozman, sağlıklı bir yılbaşı sofrası için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı, kıymetli ikazlar ve tekliflerde bulundu.  

Sebze çeşitliliğini artırın

Yılbaşı sofralarınız için yapacağınız meze ya da salatalarda çok çeşitli sebzeler kullanın. Bu sayede kalori yoğunluğu düşük, besin bedeli yüksek ve uzun mühlet tok tutan bu besinler tüketerek, yüksek kalori içeren, besin kıymeti düşük eserlerden korunmuş olacaksınız. Yemeğe salata, zerzevat üzere seçeneklerle başlangıç yaparak iştahınızı denetim altında tutabilirsiniz. 

Proteine kesinlikle yer verin

Yılbaşı sofranızda proteinlere kesinlikle yer verin. Proteinlerin sindirim mühleti uzundur ve sizi daha uzun müddet tok meblağ. Ana yemekte kırmızı et yerine hindi-balık üzere protein türevlerine ve yeniden meze olarak bakliyat salatası üzere bitkisel proteinlere yer vererek hem tok tutucu hem de sağlıklı proteinleri öğününüze eklemiş olursunuz. 

Hafif mezeler seçin

Kızartarak yaptığınız ya da ağır soslu, mayonezli mezeler hazım sorunlarına yol açabileceğinden fırınlama metodunu tercih edin. Böylelikle yılbaşı akşamını hem daha konforlu hem de daha az kalori alarak geçirebilirsiniz. Tekrar besin zehirlenmelerinden korunmak için mezeleri taze olarak tüketmek, beklemiş olanları tercih etmemek büyük kıymet taşıyor. 

Şeker eksiz, doğal içecekler tercih edin

Lezzetli sofraların eşlikçisi lezzetli içecekler yılbaşında da sofralarınıza renk katar. Fakat ağır kalorili, şeker ekli hazır içecekler hem kalorisi hem de doğal olmayan içeriği ile sıhhatinizi tehdit edebilir. Meskende çeşitli meyveleri kaynatarak yapacağınız bir içecek hem sofranıza renk katar hem de sıhhatinizi korumanıza yardımcı olur. Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman “Kuru üzüm ve ayvayı kaynatarak biraz da tarçın kabuğu ve karanfil ekleyerek hoş bir içecek elde edebilirsiniz. Ayrıyeten en kıymetli içeceğimiz olan su tüketimine de yer verebilmek için sularınızı frenk üzümü,  taze nane üzere renkli meyvelerle ve sebzelerle aromalandırabilirsiniz” diyor. 

Meyveli ya da sütlü tatlıları tercih edin 

Yılbaşı sofraları tatlılarla taçlandırılsa da alınan ağır kaloriler üzerine bir de ağır şerbetli, hamurlu bir tatlı tercih etmek mide bağırsak meseleleri, hatta uyku sorunlarına dahi yol açabilir. Bu nedenle meyve tatlıları, sütlü tatlılar çok daha hafif seçenekler olacaktır.

Kompleks karbonhidratları seçin

Pirinç ve beyaz un üzere kolay karbonhidratlar kan şekerinizde dalgalanmalara neden olarak tok hissetmenizi engelleyebilir. Yılbaşı sofrasında yardımcı yemek olarak pirinç, beyaz unlu yiyecekler ve börek yerine bulgur, kara buğday, esmer pirinç üzere kompleks karbonhidratları sofranıza ekleyerek daha tok hissetmeyi ve münasebetiyle daha az kalori alımını hedefleyebilirsiniz.

Kuruyemişleri denetimli tüketin

Kuruyemişlerin her vakit olduğu üzere yılbaşı sofrasında da denetimli tüketilmesi gereken besinler ortasında olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ozman “Sağlıklı olduğu kadar ağır yağ içeriği ve kaloriye sahip bu besinlerin de fazlası hazım ya da gaz sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle yaklaşık 1 avuç kuruyemişi tabağınıza alarak tüketmeye çalışın, paketten ya da denetimsiz tüketimi engelleyin” diyor. 

Sofraya aç oturmayın, yavaş yavaş yiyin

‘Nasıl olsa hoş bir sofraya oturacağım’ niyetiyle yılbaşı yemeğine çok aç halde başlamayın. Mümkünse 2-3 saat kadar evvel 1 su bardağı kefir ya da 8-10 çiğ badem yanında sütlü bir kahve ile orta öğün yapın. Bu sayede yılbaşı sofrasında yediğiniz ölçüleri denetim altında tutabilirisiniz. Sofrada yemeklerinizi yavaş tüketin ve düzgün çiğneyin, bu sayede hem hazım sorunlarından kurtulmuş hem de çok daha az kalori almış olursunuz. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen