Per. Nis 25th, 2024

CHP’nin, kuruluş kanununa ilişkin Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunduğunu anlatan CHP’li Tanrıkulu, mahkemenin öncelikli olarak bu başvuruyu ele alması gerektiğini savundu.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasaya aykırı davrandığını savunarak, “Kendi kuruluş kanununun Anayasaya aykırılığını incelemeden başka başvurulara bakması etik değildir, hukuki değildir” dedi.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, CHP‘nin, kuruluş kanununa ilişkin Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunduğunu anlatan Tanrıkulu, mahkemenin, bütün başvuruları bırakarak öncelikli olarak bu başvuruyu ele alması gerektiğini savundu. Demokratik ülkelerde işleyişin bu şekilde olduğunu, ancak Anayasa Mahkemesinin bu başvuruya öncelik vermediğini belirten Tanrıkulu, bunun hukuki ve etik olmadığını ileri sürdü.

Yetki kanuna ilişkin mahkemenin 7’ye 7 oy çokluğu ile bu başvuruyu reddettiğini söyledi. Tanrıkulu, şöyle devam etti:

“Türkiye’de yargıya ilişkin pek çok sorunu konuşuyoruz. Ancak, çok temel bir hukuki sorunla karşı karşıyayız. Bugün Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı hareket etmektedir. Hem de, 12 Eylül 1982 Anayasası’na değil, 12 Eylül 2010 itibariyle yürürlükte olan değişikliklerin yaşattığı anayasayı ihlal eder biçimde davranmaktadır.

Anayasanın 149. maddesine göre, Anayasa Mahkemesinin genel kurulu ve daireleri salt çoğunlukla karar alır. TDK’ya göre salt çoğunluk, yarıdan bir fazla üye sayısı ile sağlanan çoğunluktur. Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Hakkındaki Kanunun 65. maddesine göre ise oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu tarafın görüşü doğrultusunda karar verilir. Ancak referandum öncesinde böyle bir düzenleme yoktu. Kuruluş Kanunu’nda da böyle bir düzenleme yoktu. İşte Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Kanunu’nun 65. maddesi, Anayasa’nın 149. maddesine çok açık bir şekilde aykırıdır. Söz konusu aykırılık öncelikli mesele haline getirilmeli. Anayasa Mahkemesinin Sayın Başkanı’nın bunu görmemesi kabul edilemez. Hukuk fakültelerinin birinci sınıfında soru olarak sorulur bu konu.”

CHP’nin yetki kanununa ilişkin başvurusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın, kanunun iptal edilmemesi yönünde oy kullandığını hatırlatan Tanrıkulu, “Bu nedenle Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bize göre tarafsızlığı kalmamıştır” diyerek şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi öncelikle kendi kuruluş kanununun Anayasa’ya uygunluğunu incelemeliydi. Kendi kuruluş kanunu Anayasa’ya aykırı olan bir Anayasa Mahkemesi, yurttaşların hak ve özgürlüklerini koruyamaz. Anayasa Mahkemesinin yetki kanununa ilişkin verdiği karar yok hükmündedir. Anayasa Mahkemesinin Sayın Başkanı bu durumun farkındaysa tarafsızlığına güvenebilir miyiz? Farkında değilse hukuki bilgisine güvenebilir miyiz?”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen