Çar. Nis 24th, 2024

Derin nefes almanın birçok faydası vardır; egzersiz sonrası iyileşmeyi destekler, sindirime yardımcı olur, enerji verir ve stresi azaltır. Bununla birlikte, derin nefes almak bazı insanlar için şaşırtıcı derecede zor olabilir. Düzenli nefes çalışması veya meditasyon uygulamaları yapmayan ve bu tür bilinçli nefes almaya alışık olmayan kişiler bu konuda zorlanabilir.

Yavaş ve derin nefes almanın zor olmasının başka bir nedeni: Stres.

Stresli veya endişeli olduğumuzda, sinir sistemini yukarı doğru düzenleriz, bu da sığ ve kısa nefes almamızı tetikler. Ve hayatın stres etkenleriyle dolu olduğu göz önüne alındığında, sığ bir nefes alma alışkanlığını kırmak zor olabilir. Yine de sığ nefes alanlar için iyi haberler var! Kolay bir zihniyet değişiminin yardımıyla derin nefes almanın faydalarından yararlanmaya devam edebilirsiniz: bunun yerine “yumuşak” nefes alma tekniklerine odaklanın.

Yumuşak nefes almanın anlamı

Yumuşak nefes, odağınızı mükemmel dolgunluk ve ritmi elde etmeye çalışmak için zorlamadan veya kontrol etmeden, nefes almanın vücudunuzda nasıl hissettirdiğine odaklanmak anlamına geliyor.

Nefes yumuşadıkça, vücut yumuşar ve ikisi birlikte çalışarak sinir sistemimizi aşağı doğru düzenler, böylece kendimizi daha sakin ve huzurlu hissederiz. Yumuşak nefes almak ayrıca vücudunuzdaki herhangi bir gerilimi fark etmenizi ve serbest bırakmanızı sağlar. Zihniniz ve bedeniniz bir kez gevşediğinde, daha yavaş ve daha derin bir nefes almayı sağlar.

Dört ila beş nefes saymayı denediğinizde endişelenebilir ve mücadele ediyor ya da nefesinizi tutuyormuş gibi hissedebilirsiniz. Başka bir deyişle, yumuşak nefes almaya odaklanmak, onu “doğru” yapmaya çalışmaktan kaynaklanan baskıyı ortadan kaldırır.

Bunu mesafe ve hız açısından yüzmeye benzetebiliriz. Stresliyseniz, enerjinizi kötü bir formla boşa harcıyor olabilirsiniz. Yavaşladığınızda ve vücudunuzun suda hareket ettiğini hissettiğinizde, sorunsuz yüzmek için içgüdüsel olarak değişiklikler yapacaksınız, bu da sonuçta daha kısa sürede daha fazla mesafe kat edecek.

Yumuşak nefes alıştırması nasıl yapılır?

Yumuşak nefes alıştırması yapmak için rahat bir oturma pozisyonuna geçmenizi veya sırtüstü uzanıp gözlerinizi kapatmanızı öneriyoruz. Gevşemenin tıpkı suyun, başınızın üstünden aşağı aktığını, gözlerinizi, çenenizi, omuzlarınızı ve karnınızı yumuşattığını hayal edin. Ayrıca ellerinizi karnınızın üzerine koyabilir ve nefes alırken yavaşça bir balonu şişirdiğinizi hayal edebilirsiniz.

Anahtar noktanın nazikçe nefes almaya odaklanmak olduğunu belirtelim; yani mükemmel yavaş tempoyu veya dolgunluğu elde etmek için kendinizi zorlamayın. Sadece nefesinizin akışını gözlemleyin; havanın burnunuza, karnınıza ve göğsünüze aktığını hissedin ve egzersiz yaptıkça nefesinizin ne kadar yumuşak ama dolu olduğunu fark edin. Bunu yaparken vücudunuzdaki herhangi bir gerilimi serbest bırakmak da önemlidir. Gergin bir vücut, yumuşak bir şekilde nefes almayı zorlaştırır. Böylece vücudunuzdaki gerginliğin farkına vararak ve gevşeterek, nefesi yumuşatmayı mümkün kılıyorsunuz. Ayrıca, yumuşak bir şekilde nefes alırken, kendinizi çok rahatlamış hissettiğiniz anları fark edebilirsiniz ve nefesiniz durabilir. Bu, bir veya birkaç saniyelik olabilir, ancak deneyim nefesinizi tuttuğunuzdan farklı olacaktır. Zahmetsiz ve huzurlu hissedeceksiniz.

Yumuşak nefes alıştırması yapıp, tekniği öğrendiğinizi hissettiğinizde; bunu bir adım daha ileri götürmenizi ve mümkün olduğunca yumuşak bir şekilde üç nefes almanızın ne kadar süreceğini hesaplamanızı öneriyoruz. Pratikle, yumuşaklığa odaklanarak nefesinizin doğal olarak ne kadar uzun ve derin hale geldiğine şaşıracaksınız.

En iyi kısım ne mi? Bu yumuşak nefes alma tekniğini her zaman, her yerde kullanabilirsiniz. Endişeli, tepkili veya heyecanlı hissettiğinizde ve sakinleşmek ve kendinizi merkeze almak istediğinizde bunu uygulamanızı öneriyoruz. Özellikle, günün yorgunluğunu atarken veya yatakta huzursuz hissederken yumuşak nefes alıştırması yapmak harika bir zamandır.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen